Tyxo.bg counter

Японски учени създадоха самовъзстановяващо се стъкло

 

Самовъстановяващо се стъкло, което може да избави екраните на мобилните устройства от пукнатини е създала група от изследователи от Токийския университет. Подобни разработки не са новост, но до момента ставаше дума предимно за изчезващи драскоти от повърхността на материала.

Групата, водена от професор Токузо Аида, е създала вещество, наречено полиетерен тиуорей (polyether-thiourea). То притежава свойствата на стъкло и в същото време е способно да възстановява структурата си дори при по-сериозни повреди. С други думи, ако парче от него се счупи на две и частите се долепят плътно, то след време те отново ще станат едно цяло.

Трябва да се отбележи, че първоначално учените са работели върху нов тип лепило, но после са установили, че са получили нещо друго - на практика самолекуващо се стъкло.

Според коментари в интернет японската разработка може да окаже неоценимо влияние върху мобилните устройства. Едно от техните слаби места са стъклените дисплеи. Полиетерните тиуореи биха могли да избавят потребителите от свързаните с тях проблеми, възстановявайки повреди като пукнати драскотини.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.