Tyxo.bg counter

Приложение ще открива кои комари пренасят зарази по жуженето

Нашите смартфони изключително добре разпознават гласовете ни и съдържанието на това, което казваме. Дали те могат да бъдат също толкова полезни за разпознаване жуженето при различните комари? Отговорът е да, това именно предполагат изследователи от Оксфордския университет. Те са си поставили за цел да помогнат за идентифицирането на отделни видове комари, които са причината за разпространяването на зарази като маларията. В тази връзка те разработват алгоритъм за машинно обучение и приложение, което може да идентифицира акустичната сигнатура на различните видове комари и да ги категоризира по нея.

Приложение е създадено за Android и може да работи с бюджетни смартфони. Прототипът на приложението позволява на изследователите да записват жуженето на комарите и да качват информацията в сървърите си. Там данните се анализират допълнително и след това се използват за продължаващото обучение при разработването на алгоритмите. Събирането на тези записи има и друга цел: създаване на база данни от записи, която ще бъде с отворен и безплатен достъп.

Към момента, технологията  в около 72% от случаите може точно да идентифицира комарите от рода Анофелеси, които пренасят малария. В бъдеще изследователите се надават да увеличат прецизността и да се покриват всички 3, 600 различни видове съществуващи комари – задача, която изисква висококачествен звуков запис, за да бъде обучена системата. За да се улесни работата на изследователите е стартиран научен проект за граждани на платформата Zooniverse.

От екипа подчертават, че целият процес отнема много време и се надяват доброволците от Zooniverse да им помогнат за правилната класификация и маркирането на данните. Тези маркирани данни ще бъдат използвани директно при обучаването на алгоритмите, за да откриват комари в различни фонови среди. Освен това учените се надяват гражданите, участващи в техния проект, да помогне с първия етап при организирането и интегрирането на новите записи, когато приложението бъде представено на по-широката аудитория.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.