Tyxo.bg counter

Какво ни отнеха мобилните телефони (или от какво ни спасиха)?

 

Мобилните телефони. Еволюцията на тези устройства може да се сравни с бактерии, попаднали внезапно в много благоприятна среда. Например остатък от пица. От първото обаждане през аналоговия мобилен телефон на Моторола през 1973, до днес малките джаджи са добавили един тон функционалности и най-малкото, което правим е да говорим по тях. Спомняте ли си времето, в което, за да се обадиш на някого, трябваше да знаеш в колко часа си е вкъщи, а за обаждане от улицата ползвахме монетни телефони и такива с карти, бизнес типовете носеха със себе си персонални органайзери, а на китката непрекъснато напомняше за себе си ръчният часовник. Мобилните телефони промениха всичко това. Но нека започнем по ред на номерата.

 

1. Пейджърите

Тези малки приятели вече могат да се видят само в епизодите на “Доктор Хаус” и това не е без причина. Още в момента, в който е изпратен първият SMS през не толкова далечната 1992 (ако някой се чуди за неговия текст, той е бил: “Весела Коледа”), е било ясно, че животът на пейджърите е към своя край.


Какво ни отнеха мобилните телефони (или от какво ни спасиха)?

© Мариян Славов, pcworld

Началото на този вид комуникация бележи Моторола през 1959, а първите пейджъри не са били способни дори да извеждат съобщения. Те са издавали звуков сигнал, а за да получиш съобщението е трябвало да се обадиш на определен номер от стационарен телефон. Освен този проблем, обхватът им е бил доста малък, което е свеждало приложението им до институции като болници, полицейски управления и др.

Днес практически всеки мобилен телефон ще ви даде по-добри SMS и мейл възможности от който и да е пейджър, така че… кога за последно видяхме този динозавър? А, да – на колана на доктор Форман.


2. Уличните телефони

В най-добрите си дни, те стояха гордо като стожери на съвременните комуникации. Сега, освен в музеите, няколко от тези екземпляри могат да се видят около пощите и в редки случаи по спирките на градския транспорт. Услугата, която осигуряват е в повечето случаи еднопосочна, цената към настоящия момент е почти същата като при мобилните телефони. Затова не е чудно, че този вид комуникация е вече на път за моргата, макар че е малко жалко, защото телефонните будки присъстват във всеки класически криминален филм и роман дори до наши дни.


Какво ни отнеха мобилните телефони (или от какво ни спасиха)?

© Мариян Славов, pcworld

3. Домашния фиксиран телефон

Повечето от нас все още имат фиксирана линия, дали от носталгия по старите времена, дали от мързел или просто дълбоко в съзнанието им се е запечатало, че без домашен телефон, си откъснат от света. Истината е една: този вид услуга е ненужен в модерния свят. Телекомуникационните компании днес правят всичко възможно, за да продължат кръвопреливането, но фиксираните линии са обречени. Единственото приложение, в което те са все още конкурентни е при частни учрежденски централи, където хората работят и често говорят помежду си. Дори там, обаче, вече се използват групови абонаменти на мобилни услуги. Ако трябва да съдя по себе си – използвал съм домашния телефон този месец два пъти, а миналия – нито веднъж. Толкова.


Какво ни отнеха мобилните телефони (или от какво ни спасиха)?

© Мариян Славов, pcworld


4. Персоналните огранайзери

Тези устройства са сравнително нови, спомням си как през 1996 за първи път ми попадна електронен телефонен бележник, с часовник, календар, аларма и изобщо – много полезни инструменти. Дори тогава лично аз предпочитах да записвам ангажиментите и бележките си с химикал и на хартия, дали от старомодност или просто така ми е било по-удобно, не е ясно. Безспорно органайзерите имаха смисъл, но днес дори първопричината за съществуването им – Apple с техния Newton MessagePad признават, че iPhone съвсем успешно се справя с всякакви организаторски задачи. (iPad не бива да бъде бъркан с органайзер – таблетът има съвсем други функции и обслужва други потребности и макар да разполага с вградени функции, които са типични за органайзерите, той не може да се счита за прераждане за нов живот на тези устройства).

5. GPS и сателитна навигация

Началото на тези навигатори ни връща към 1990 година, когато Мицубиши и Pioneer представят първите GPS базирани навигационни системи. Интересен факт е, че до 2000 година GPS системите страдат от доста проблеми със сигнала и масовото им приемане е затруднено. Този проблем се решава, когато военните обявяват, че ще престанат да заглушават GPS сигналите на персоналните навигатори (което отнема около 6 години, за да стане факт) и изведнъж бумът на навигаторите е налице.

Бързото развитие на технологиите при производство на компютърни компоненти позволи тези системи да бъдат интегрирани в повечето модерни мобилни телефони. Това, заедно с нарастващия размер на екраните, направи възможно да поставите телефона си в колата и да го ползвате като пълноценен навигатор. Още по-удобно е да включите пешеходната навигация без да се налага да мъкнете допълнително устройство със себе си. Разбира се, GPS навигаторите в чистия им вид все още намират огромно приложение, защото предлагат по-големи дисплеи, по-добро позициониране и по-лесно управление, но въпрос на време е съвременните телефони да бутнат и този продукт от метафоричния ръб на пазарната ниша.


Какво ни отнеха мобилните телефони (или от какво ни спасиха)?

© Мариян Славов, pcworld


6. MP3 Плейърите

Първи бяха Walkman-ите на Sony. Помня как платих почти непосилна за ученическия ми джоб сума в началото на 90-те, за да притежавам такъв. После се появиха плейърите с дискове, а с навлизането на MP3 компресията и разбработването на все по-достъпни флаш памети, се стигна до вида на MP3 плейърите такива, каквито днес ги познаваме. Простото устройство – чип памет, аудиоконтролер и елементарен софтуер, позволи много бързото интегриране на музиката в мобилните телефони. В момента телефоните от серията Walkman на Sony Ericsson, както и iPod функционалността, вградена в iPhone предлагат звук с достатъчно високо качество, както и достатъчно голяма памет, за да заменят напълно отделните MP3 плейъри.

За да не звучи като фаворизиране на отделна марка, подобни решения съществуват и при останалите производители, а единственият фактор, който в момента задържа плейърите все още на пазара е животът на батерията. Малко телефони могат да предложат 24 и повече часа възпроизвеждане на музика и това е нормално, след като те трябва да се справят с още много други задачи. Точно поради този факт, вероятното изчезване на персоналните музикални устройства ще се забави, така че в точка 6 можем да се съгласим на реми и да станем от шахматната дъска.

7. Калкулаторите

Прародителят на персоналните компютри все още може да бъде видян в бакалиите, на кандидатстудентки изпити по математика, както и на бюрата в счетоводните фирми. За обикновените хора, обаче, носенето на това устройство е лишено от смисъл, още повече след като функциите му са изцяло интегрирани дори в най-простия мобилен телефон. Смартфоните, от своя страна, имат допълнителни научни калкулатори с всички възможни функции, включително чертаене на графики. Неслучайно на кандидатстуденстките изпити събират телефоните. Тук резултатът е ясен. Калкулаторите са превърнати в музеен експонат.


Какво ни отнеха мобилните телефони (или от какво ни спасиха)?

© Мариян Славов, pcworld


8. Алармата за събуждане (будилник)

Настолните часовници с аларми за събуждане са с нас от десетилетия. Тяхното време също настъпи. Когато се будя за работа не използвам телефон – навивам часовника, вграден в стереото и ставам с музика. За съжаление, повечето мобилни телефони позволяват да избирате звука на алармата от музикалните файлове, а някои дори са способни да пускат радио. Когато прибавим възможността да задавате различен брой аларми с различни тонове за различни дни от седмицата, пускането на аларма, дори когато телефонът е изключен, везните отново се накланят в полза на мобилните телефони. Чиста победа.

9. Ръчните часовници

Тук нещата вече стават по-сериозни. От доста време насам може да се спори дали ръчният часовник е изцяло практично устройство, дали е бижу, показващо статус и стил или двете заедно. Истина е, че повечето деца в днешно време се учат да познават времето по мобилния телефон, но за порасналите деца ръчният часовник е моден аксесоар, който много малко телефони могат да заменят. Макар че някои правят доста добри опити. Що се отнася до чиста функционалност, интеграцията на кварцовия часовник в мобилен телефон е може би първия успешен дигитален брак и най-дълго продължаващият също.


Какво ни отнеха мобилните телефони (или от какво ни спасиха)?

© Мариян Славов, pcworld


10. Цифровите фотоапарати

Тук нещата са още по-сложни, а борбата – още по-жестока. За много професионалисти и любители фотографи, интегрираната в телефона камера никога няма да бъде достоен заместител на истински апарат. Съвсем с право, защото колкото и да е напреднала технологията за плътност и брой на пикселите, има и нещо наречено оптика и то е неизменен фактор за качеството на изображението, светосилата на цялата система, възможностите за приближаване и др. А в мобилен телефон трудно може да се сложи 100 мм обектив. За обикновените хора, обаче, (един контингент, толкова често цитиран, че чак ме боли от подобна генерализация) важното е, когато натиснат бутона, събитието пред тях да се увековечи със снимка. А мобилните телефони се справят доста добре с тази задача. Модерните 10+ мегапикселови камерафони, разполагат с много добри характеристики на чипа, автофокус, оптично увеличение, макроснимки, оптика от реномиран производител, вградена светкавица и като цяло правят доста по-качествени снимки от доста “сапунерки” на пазара. Изводът е, че фотоапаратите никога няма да изчезнат, но point-and-shoot сапунерките могат да се чувстват застрашени от мобилните телефони.


Какво ни отнеха мобилните телефони (или от какво ни спасиха)?

© Мариян Славов, pcworld

11. Портативните конзоли за игри

Като започнем от руските “Ловци на съкровища”, “Ну, погоди”, минем през неостаряващия тетрис и стигнем до тежката категория на преносимите конзоли -PSP, Gameboy, игрите винаги са се стремили да ни забавляват в мобилна форма. С развитието на технологиите в телефоните започнаха да се появяват процесори от 1GHz, рам памет от 512 MB и понякога дори отделен чип за обработка на графика. Резултатите бяха доста добри – появиха се емулации на Quake 3, Final Fantasy VII и други класики за Android платформи. Определено има разлика в игровото изживяване на чувствителен на допир телефон и отделна портативна конзола, но двубоят и тук се очертава като жесток.


Какво ни отнеха мобилните телефони (или от какво ни спасиха)?

© Мариян Славов, pcworld

Заключение

Ако човек пожелае, може да изхвърли един куп от гореописаните джаджи и да ги замени с мобилния си телефон. От функционална гледна точка ще изпита облекчение и радост. Ако обаче същият този човек е малко по-претенциозен, с малко повече усет към детайла, има голям шанс вече да е разбрал, че устройства от тип “всичко в едно” рядко или почти никога не се справят с вградените функционалности толкова добре, колкото отделно устройство, предназначено конкретно за тях.

И въпреки всичко тук генерален извод няма – ако човек желае да послуша малко музика, докато отива на работа, да поиграе игра в градския транспорт, да се ориентира в непознат град или да щракне за спомен запой с приятели/посещение на музей – то един мобилен телефон от среден клас ще му свърши отлична работа. Ако желае по-високо качество и има изисквания към всяка от тези области, вероятно ще избере специализирано устройство.

В крайна сметка, обаче, масивното влияние, което оказват мобилните телефони на съвременния начин на живот на индивида е безспорно. И това “срастване” на телефони и хора ще продължи, можете да се обзаложите.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.