Всъдеходът на NASA Curiosity се оказа изключително успешен, но дори най-модерните технологии на агенцията не успяха да предпазят колелата на машината от счупване във враждебните условия на Марс. Ето защо, в бъдещите си мисии NASA ще разчита на технология от времето на рицарите. Базирани на средновековните ризници, колелата Superelastic могат да понесат натоварвания и деформации, които се оказаха непосилни за предходния дизайн, вграден в Curiosity. 

Колелата на марсианския всъдеход понесоха толкова повреди главно защото не бяха достатъчно еластични и нямаха голям ход. В същото време скалите на Марс са доста ръбести - което допринесе за многото повреди и отчупвания. Дизайнът тип "ризница" обаче дава доста по-голяма еластичност, а в същото време е достатъчно здрав, за да не се скъса - точно тези характеристики са направили ризниците популярни в средновековието. 

Разбира се, дизайнът на NASA е доста подобрен в сравнение със средните векове - колелата на следващия марсиански всъдеход ще бъдат направени от никел-титаниева сплав, която може да се деформира до 10% без да се счупи или да загуби първоначалната си форма. "Използването на никел-титаниева сплав, която помни формата си, дава на практика супереластична гума, която е напълно предпазена от еластична деформация", пише агенцията в официално съобщение до медиите.

Все още не е ясно дали този дизайн ще успее да намери място в следващия всъдеход или ще остане за по-нататъшни мисии, но подобни колела могат да бъдат използвани и на Земята. "Супереластичното колело преоставя сцепление, равно или дори по-добро от това на пневматичната гума, но за разлика от нея е предпазена от спуквания, което може да подобри безопасността по пътищата".