Tyxo.bg counter

Върху какво се фокусира Apple в сферата на автономните автомобили?

Компанията не разкрива плановете си, но изтекъл доклад показва, че екипите на технологичния гигант работят сериозно в тази посока

Двама учени от екипа на Apple публикуваха подробно изследване за начините, по които автономните превозни средства могат да откриват по-лесно препятствията, докато използват по-малка част от сензорите си. Тази публикация би могла да се окаже първата публично разкрита информация за работата на технологичния гигант в сферата на “умните” автомобили.

От компанията засега отказват да коментират доклада, който, според Ройтерс, е подадена на независимото онлайн списание arXiv от изследователите Юин Жоу и Онсел Тузъл на 17 ноември.

Документът подчертава, че "точното откриване на обекти в 3D точкови облаци" (набор от данни в триизмерна координатна система, които често са предназначени да представят външна повърхност на обект) е "централен проблем в много приложения, включително автономната навигация". Изследванията сочат също така, че този проблем ще засегне и домашните роботи, добавената и виртуалната реалност.

Двамата учени предлагат нов подход, наречен VoxelNet, който, според тях, би решил проблема и вече дава “много окуражаващи резултати”.

Според Ройтерс новината е важна, защото пазенето на тайна от страна на технологичния гигант около подобни технологии често се възприема като недостатък на изследванията, провеждани от компанията в сферата на AI и машинното обучение.

Apple представиха Apple Machine Learning Journal по-рано тази година, но там не се казва нищо за изследвания, насочени към автономните превозни средства. През април компанията представи план за тестване на автомобили, а преди това, въпреки че имаше много спекулации относно плановете ѝ в тази област през последните години, не разкри официалната си линия по темата чак до декември 2016 г. По това време Стив Кенър, директор по интегритета на продуктите на Apple, отбеляза, че автоматизираните автомобили "имат потенциал да подобрят значително човешкия живот, като предотвратят милиони автомобилни катастрофи и хиляди смъртни случаи". В писмо до американската администрация за безопасност на автомагистралите Кенър отбеляза още, че самоуправляващите се превозни средства могат да осигурят "мобилност на тези, които нямат".

 Оказва се, че изследователската публикация на Apple е в пълен синхрон с изказванията на Кенър – според Ройтерс избягването на пешеходците и велосипедистите са основна част от изледванията, върху които са се фокусирали двамата учени Жоу и Тузъл.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.