Днес, между 20 и 22 часа Източно време (3-5 часа сутринта българско време), SpaxeX ще изведе в орбита секретен товар, наречен Zuma. Преди пет дни компанията на Илон Мъск проведе предварителни тестове на ракетата Falcon 9, в подготовка за днешното изстрелване. Мисията беше отложена с един ден, но според вътрешни източници товарът трябва да бъде в орбита до 30-и ноември. Не е ясно защо е толкова важно мисията да стартира до края на месеца.

Според информация от Space, компанията на Мъск извежда в орбита товар на Northrop Grumman поръчан от щатското правителство. Колегите от изданието са опитали да потърсят повече подробности, но от Northrop са отговорили, че товарът е секретен. SpaceX не за пръв път изпълнява секретни мисии - компанията изведе в орбита шпионски сателит за Националното разузнаване и още един неизвестен товар за Департамента по отбрана на САЩ. Този път обаче нито една правителствена агенция не признава да е замесена в мисията Zuma.

Това, което е известно е, че товарът е предвиден за ниска орбита и ще бъде изстрелян от Космическия център Кенеди и комплекса 39A. SpaceX също така ще опитат да приземят обратно първото ниво на ракетата в Кейп Канаверал. Въпреки секретността, която забулва тази мисия, можете да гледате изстрелването на живо на сайта на SpaceX.