Tyxo.bg counter

Компютърна грешка остави човек в затвора за почти половин година

Грешка в ИТ системата на ведомството управляващо затворите в американския град Луисвил (Louisville Metro Department of Corrections) остави затворник зад решетките за почти пет месеца повече от постановеното от съда наказание. Дейвид Рейес трябвало да излезе на свобода на 25 септември 2016-та, но фактически присъдата му приключила едва на 13 февруари тази година, при това след жалба от страна на негови близки.

Оказало се, че в ИТ решението не е съхранено точното време, когато изтича присъдата на Рейес. Налице е обаче и човешки фактор. Администрацията на затвора е обърнала внимание на грешката и е разпоредила на операторите, можещи да въвеждат ръчно данни, да ги препроверят. Според вътрешно разследване струващата 1,5 млн. долара ИТ система и друг път е имала проблеми.

Неопитна служителка обаче не открила грешка, в резултат на което затворникът прекарал един път и половина повече време от полагащото му се зад решетките.

Дейвид Рейес е осъден за отвличане, изнасилване и незаконно задържане на жена против нейната воля. По време на съдебното дело той е признал вината си, в замяна на което получил намалена присъда. Системата обаче разпознала отпадналите обвинения като висящи и на практика удължила наказанието.

Затворникът обаче така и не получил свободата си. Веднага след затвора той бил предаден на имиграционните служби, тъй като се оказало, че се намира нелегално на територията на САЩ. Според самия Рейес присъдата му е удължена нарочно, за да бъде предаден на службата.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.