Tyxo.bg counter

19 факта за Google по случай 19-ата годишнина на компанията

През 1998 г. Сергей Брин и Лари Пейдж основават най-известната интернет търсачка

Google празнува 19-ия си рожден ден днес. Естествено, от най-известната интернет търсачка празнуват в типичния си стил – със специален интерактивен Google Doodle, в който има вградена игра. Потребителите могат да въртят колело, за да отворят една от 19-те изненади, които Google стартира през годините.

19 години е достолепна възраст в света на технологиите, затова, в чест на събитието, събрахме 19 произволни факта за технологичния гигант.

 

 

1. Компанията Google е основана от Лари Пейд и Сергей Брин през 1998 г.

2. Първият Doodle на Google е проектиран отново от Лари Пейдж и Сергей Брин като служебно съобщение в случай на проблеми със сървъра на компанията, докато двамата основатели са на фестивала Burning Man през 1998.

3. В Google работят над 72 000 души.

4. Google е световен първенец по приходи от цифрови и мобилни реклами. Както съобщи Recode по-рано тази година, близо 50 милиарда долара - 67 процента от нетните приходи от цифрови реклами на Google - ще дойдат от мобилните устройства през 2017 г. През 2016 г. тази сума е била 38 милиарда долара.

5. Google притежава домейни с често срещани грешки на неговото име, като Gooogle.com, Gogle.com, Googlr.com и др. Google също така притежава и домейна 466453.com, което е цифровото изписване на думата “google”.

6. През октомври 2016 г. статистическите данни показаха, че Google притежава 90,3% от световния пазарен дял на търсачките; към юли 2017 г. Google притежава 86,8%.

7. Google все още е предимно бял, азиатски и мъжки. Както съобщи Recode, процентът на служителите на Google, които са бели, е намалял от 59% на 56% тази година. Процентът на азиатските служители се е увеличил от 32% на 35%.

8. Google е кръстен на числото гугол (googol), който представлява 1, последвана от сто нули.

9. По-рано тази година бе обявено, че Google финансира нов софтуер, който ще автоматизира писането на местни новини.

10. Ето как изглежда Google.com на 2 декември 1998 година.


19 факта за Google по случай 19-ата годишнина на компанията

© Иван Гайдаров, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.