Tyxo.bg counter

10 неочаквани минуса на бързо развиващите се технологии

Технологии се развиват много бързо и мнозина очакват поредните нови и нови неща, които ще направят живота ни по-лесен или поне по-приятен. Учените наред с лидерите в индустрията искат да ни подарят (продадат) самоуправляващи се автомобили, виртуална реалност, пътешествия и космически полети…

И докато повечето от нас очакват с нетърпение иновациите, някои хора все пак се замислят за това, което се случва. Работата е там, че ние спокойно можем да минем и без голяма част от тези технологии, а в някои случаи те са даже опасни. Развиващите се технологии могат сериозно да усложнят живота ни и често създават повече проблеми, отколкото решават.

Безпилотните автомобили и етичните проблеми

Много хора смятат, че самоуправляващите се автомобили са гигантска крачка напред, което ще ни отведе директно в бъдещето. Ние не дочакахме летящите автомобили, за които се говори още от 70-те години на миналия век, но явно ще дочакаме колите, които не се налага да управляваме. Поне така считат хората и множеството компании, които се занимават в тази област. Има обаче доста проблеми, свързани с безпилотните автомобили, които трябва да се решат преди те да се превърнат в гигантски пазар и да отнемат дела на традиционните автомобили.

Преди всичко трябва да се убедим, че те са безопасни и работят както трябва, а освен това необходимо е да се решат и етичните проблеми. Въпросът, който си задават хората е какво решение ще бъде програмирано в автомобила, когато той ще трябва да избира между живота на невинни граждани и този на пътниците в колата. От изследване, публикувано в списание Science Magazine, в което са участвали 2000 души става ясно, че макар хората да считат, че автомобилът трябва да бъде програмиран да защитава гражданите, те няма да купят кола, която дава приоритет на гражданите, а не пътниците.

Тази главоблъсканица сериозно усложнява навлизането на безпилотните автомобили сред масовите потребители. Някои експерти обаче предполагат, че не е толкова важно какво мислят отделните хора и много по-голям проблем всъщност е защитата на автомобилите от хакери, които могат дистанционно да получат достъп до превозното средство и да предизвикат опасни последствия.

Виртуалната реалност може да доведе до психични разстройства


10 неочаквани минуса на бързо развиващите се технологии

© PCWorld България, pcworld

Виртуалната реалност е бързо развиваща се област. Компании като Oculus Rift сериозно са се прицелили в игровия свят, медицината, различните производства и т.н. С развитието на тази технология виртуалната реалност става все “по-истинска” и точно това е което искат всички.

Но ако говорим конкретно за игрите, можем да се сблъскаме с различни видове психични разстройства и проблеми у хората, които пренебрегват своето здраве. Даже сега, и без виртуална реалност има регистрирани случаи на смърт след продължителна игра. Освен това, много хора зарязват работа, социални контакти и личен живот заради игрите. Когато те получат пълно потапяне във виртуалната реалност, ще възникне още един тип сериозна зависимост. Геймърите лесно могат да загубят връзка с реалността до такава степен, че да не могат да отличат игровия от истинския свят.

Дроновете вбесяват хората


10 неочаквани минуса на бързо развиващите се технологии

© PCWorld България, pcworld

Дроновете стават все по-разпространени и в скоро време се очаква да навлязат масово в нашия живот. Днес такива малки летателни апарати могат да се купат в магазина, а някои компании планират да ги използват за доставка на стоки, наблюдение на обекти и други такива дейности. Ако дроновете започнат постоянно да летят над главите ни, постоянното им жужене вероятно ще ни побърква. В допълнение, дроновете могат да се окажат опасни за авиацията, военните обекти и личното пространство.

Разбира се, държавите започват да усещат проблема и на много места вече се въвеждат правила за използването на дрони. Освен това, множество фирми предлагат решения за защита от дрони - от обикновени мрежи или пушки със специални патрони, до по-футуристични устройства със специални излъчватели, които объркват или повреждат електрониката на дрона и го приземяват.

Вятърните и соларните ферми убиат дивата природа


10 неочаквани минуса на бързо развиващите се технологии

© PCWorld България, pcworld

Слънчевите и вятърните ферми се смятат от много от защитниците на околната среда за най-подходящи за получаване на екологично чиста енергия. По принцип те са неичерпаем източник на електричество, но не са идеални.

Природозащитните организации все повече са обезпокоени от разпространението на вятърните генератори. Проблемът е, че те вредят на дивата природа, най-вече на птиците. И макар изследванията да показват, че вятърната енергия убива много по-малко дива природа, отколкото да кажем въглищата, много птици загиват от перките на ветроенераторите, а миграционните им пътища се променят.

Соларните ферми също са вредни - птиците мислят, че летят над езеро и често изгарят от отразената слънчева светлина. Предлагат се различни начини за решаване на тези проблеми, но нито един от тях не е достатъчно ефективен.

Комерсиалните космически полети могат да предизвикат здравословни проблеми


10 неочаквани минуса на бързо развиващите се технологии

© PCWorld България, pcworld

Преди години космическите пътешествия бяха привилегия на няколко държави, но днес частни компании също навлизат в тази област. Virgin Galactic разработва собствени атракциони в космоса, а SpaceX на Елън Мъск вече доставя товари на МКС и връща ракетите си на Земята. В бъдеще SpaceX планира да доставя и хора - космонавти и обиковени граждани. Разбира се, всички искаме да полетим в космоса, но преди това трябва да се решат някои аспекти.

Проблемът е в това, че прекарването в космоса не е много полезно за здравето. Космическият полет оказва сериозно влияние на човешкия организъм - астронавтите прекарват в космоса не повече от 6 месеца за един път. В космоса плътността на костите намалява, зрението отслабва, появяват се и други оплаквания. Затова експертите препоръчват в космоса да отиват само физически здрави и подготвени хора - независимо дали като космонавти или като космически туристи.

Индустриализацията създава шумово замърсяване


10 неочаквани минуса на бързо развиващите се технологии

© PCWorld България, pcworld

В последните няколко стотин години хората овладяха промишлеността и сега светът изглежда по-различно. Първо кораби, после самолети, Без влакове и пътища няма силна търговия. Независимо от всички ползи от индустриализацията, околната среда също страда от нея.

Мнозина експерти обичат да следят промишленото замърсяване с химически вещества, но забравят за шума. Само преди няколко стотин години хората просто не познаваха силния шум - нямаше нито самолети, нито заводи, нито даже радио и телевизия. Тишина и спокойствие, каквото вече не може да се срещне често на нашата Земя. Проблемът с шумовото замърсяване става все по-актуален, но решения за него не винаги се намират, затова най-вероятно той ще продължи да се задълбочава.

И Hyperloop може да се окаже опасен за здравето


10 неочаквани минуса на бързо развиващите се технологии

© PCWorld България, pcworld

Елън Мъск е много амбициозен предприемач. Той се занимава не само с електромобили, но и със соларни и космически технологии. Освен това, компанията на Елън Мъск разработват Hyperloop - вид транспорт, представляващ тръба, от която е изтеглен въздухът. В нея се движи капсула с висока скорост, което може да достига теоретично до 1300 км/ч.

На хартия това изглежда много добре, но някои хора виждат недостатъци на идеята. Като основен проблем се посочва това, че хората не могат да понесат подобна скорост, дори ако се движат по права линия. Трасето обаче не може да се построи абсолютно право заради земните неравности. Всеки тласък или проблем с вакуума при скорост 1300 км/ч ще се окаже катастрофален. Освен това, Елън Мъск предлага между капсулите да има само 8 км разстояние, което означава, че ако се изгради трасе между Лос Анджелис и Сан Франциско те ще преминават на всеки две секунди. Може би Hyperloop изглежда по-подходящ за превоз на товари, а не на хора?

3D принтерите могат да са опасни за околната среда


10 неочаквани минуса на бързо развиващите се технологии

© PCWorld България, pcworld

3D принтерите отдавна се сочат като поредния скок в бъдещето, но досега не са донесли нищо съществено. Засега никой не знае как да се направи 3D принтерът достъпен за масовите потребители, да не говорим за промишлено използване, затова множество компании търсят полезни приложения на тези устройства. 3D принтерите обаче се сблъскват и с екологични рисове за тяхното използване.

С това се свързват два проблема и първият от тях са емисиите. Изследванията показват, че домашните 3D принтери създават приблизително толкова вредни емисии, колкото и цигарите. Впрочем, толкова отделя и газовият котлон, но проблемът си остава и изисква подобряване.

Вторият проблем се заключава в това, че повечето 3D принтери използват за печата евтина пластмаса, която не се разлага биологично и е много вредна за околната среда.

Лазерните технологии


10 неочаквани минуса на бързо развиващите се технологии

© PCWorld България, pcworld

Лазерните технологии вече са толкова масови, че вече във всеки магазин можем да си купим лазерна показалка за левче. Сайтове в интернет обаче продават лазери, които “бият” надалеч и имат съвсем не малка мощност. С подобен лазер лесно може да се повредят очите на потребителя ако не внимава.

Освен това, по някаква незнайна причина хората са склонни да използват лазери за уж невинни шегички. Например като светнат в очите на пилотите на кацащ самолет. Този етап от полета на самолета е най-отговорен и същевременно най-опасен, затова още по-опасно е пилотите да се разсейват в лазерни присветвания отвън. За щастие, държавите и летищата в частност взеха мерки и наказанията за подобен вандализъм са големи.

Интернет - най-доброто място за хейтъри


10 неочаквани минуса на бързо развиващите се технологии

© PCWorld България, pcworld

Интернет промени света. Днес от интернет научаваме новини и друга полезна информация. Освен това общуваме с приятели и се забавляваме. Интернет има обаче и тъмна страна. Прикрити зад своята анонимност хората могат да пишат каквото си искат, включително злобни и нецензурни мисли. В интернет има секти, педофили, продават се наркотици и други забранени от закона неща. И докато за възрастните хора Глобалната мрежа да е общо взето доста полезна, за подрастващото поколение интернет понякога може да се окаже много опасен.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.