Tyxo.bg counter

Как да правите по-добри снимки със смартфон?

Мобилните устройства сложиха в ръцете на всеки потребител съвсем адектватни любителски фооапарати, с които да запечатват любимите си моменти. Тази тенденция е толкова огромна, че производителите на “истински” фотоапарати от вече няколко години говорят за смъртта на потребителската камера. 

При това тук не става дума само за т.нар. “сапунерки”, но и за машините от по-висок клас – дори да разполагат с DSLR апарат при повечето хора смартфонът винаги е подръка и е готов да запечата всеки спонтанен момент. Нека не се лъжем – на места като плажа шансът да се озовете само с телефон в ръка е много по-голям…

Камерите на модерните смартфони едновременно на много повече и много по-малко, откокото си представят повечето хора. Без да се доближава до качеството, произвеждано от машините с големите оптики, всеки може да подобри своите кадри чрез следване на прости правила. От TP-Link, които предлагат утсройствата от серията Neffos, са събрали на едно място няколко съвета именно за тази група от потребители:

Перфектният тайминг 

Когато става въпрос за снимки заснети с помощта на мобилен телефон, един период от няколко часа или дори минути може да бъде от огромно значение – дали ще бъдете сензация в Instagram, или просто ще се окажете с "поредната снимка" от стотиците такива във вашия телефон. Най-добрите моменти за лятна фотосесия са рано сутрин и късно следобед: веднага след изгрев слънце и точно преди залез. В тези моменти на деня светлината е най-деликатна и не случайно фотографите наричат тези кратки периоди „златни часове“. 

Разкажете история 

Добрата снимка винаги разказва история, а добрата история винаги се свързва с приключение. Не зацикляйте в добре познатото клише от тип А (вие), стоящо пред B (забележителност / океан / планина). Разкажете своя история. Раздвижете се, не стойте задължително в центъра на кадъра и помолете приятел да ви направи снимка, когато най-малко очаквате.

Използвайте подходящ реквизит

Уверете се, че снимката съдържа необходимите детайли. Чифт слънчеви очила в ръката ви, кокосов орех, цвете магнолия в косата ви... Тези детайли ще придадат дълбочина на вашата снимка, както и един по различен поглед на вашия летен ден. Подходящият реквизит е забавен, но не трябва да се прекалява с негo. Един или два елемента на снимка са повече от достатъчни – не забравяйте, че искате вашата снимка да изглежда свежа и непринудена, а не като натруфена фотография от отминала епоха. 

Експериментирайте, използвайте ъглите

Една от най-често срещаните грешки, с които повечето от нас се сблъскват, когато правим снимки с телефон, е че държим телефона на нивото на очите. В края на краищата, събираме до десетки гигабайти подобни изображения с нулево съдържание. Сменете позицията на телефона и ще можете да наблюдавате съществени разлики в творбите си. 

Включете се в снимката

Всички се дразним, когато си направим снимка за социалните мрежи, а никой не и обърне внимание. Нека бъдем честни – една интересна снимка на изгорялото от слънцето ваше лице с тюркоазено син океан и палми на заден план, ще предизвика повече емоции от хиляда снимки само с красива гледка. За повечето хора, едно селфи, което се прави за секунда, отнема поне 5 минути за “стои ли ми добре косата” и други подобни притеснения. Повечето съвременни смартфони, в това число и TP-Link Neffos X1 Max предлагат ефекти за “разкрасяване в реално време”.

Редактирайте

Независимо колко нетърпеливи сте да разпространите току що направената снимка, докато моментът е все още жив в съзнанието ви и екранът на телефона все още е малко топъл от слънцето, спрете! Помислете първо за някои техники за редактиране, които биха могли да я подобрят: няколко малки докосвания могат да превърнат обикновената снимка в истински шедьовър. Изрежете, завъртете, изправете, добавете огледални ефекти, HDR и т.н.

още по темата

Huawei с конкурс за снимки, направени със смартфон

"Next Image Mobile Photography" дава възможност за престижно признание.
19.07.2018 / 04:47

Защо смартфонът ви има нужда от много камери

До края на следващата година пет сензора ще са стандартна конфигурация за повечето флагмани.
18.07.2018 / 03:48
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.