Tyxo.bg counter

Пазарът на компютри в региона бележи лек ръст за Q1 2017

Бизнес преносимите компютри постигат скок с 11.2% в Западна Европа, а потребителските също бележат приличен ръст от 8.1% и 7.5% съответно в Източна и Западна Европа

Пазарът на компютри, състоящ се от настолни, преносими и работни станции, показва признаци на стабилизиране в региона на Европа, Близък Изток и Африка (EMEA) през първото тримесечие на 2017. Според данни на IDC, цитирани от notebookcheck, EMEA отбелязва ръст от 1.6% на годишна база до общо 17.4 милиона доставени устройства. Сегментът на преносимите компютри постига среден ръст от 8.9%, достигайки и до 9.2% в Западна Европа. Сред причините за подема са спадът в цената на устройствата за съхранение и курсът на щатския долар.

Бизнес преносимите компютри постигат скок с 11.2% в Западна Европа, а потребителските също бележат приличен ръст от 8.1% и 7.5% съответно в Източна и Западна Европа. Продажбите на настолни компютри отбелязва спад с цели 12% за региона, но въпреки това в Западна Европа той расте с 3.1%. Интересно е да се отбележи, че в Обединеното Кралство спадът е 7.9%, а във Франция и Германия на годишна база ръстът е съответно 8.2% и 5.8%.

Прави впечатление и разпределението по производители като то 5 от тях (HP, Lenovo, Dell, Acer и Asus) вече контролират 77.4% от пазара спрямо 74.1% за първото тримесечие на 2016. HP запазва лидерството си с 25.7% пазарен дял спрямо 20.6% за втория Lenovo, а тройката се допълва от Dell с 12%.


Пазарът на компютри в региона бележи лек ръст за Q1 2017

© PCWorld България, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.