Tyxo.bg counter

Вече има университетски стипендии и за кибер-спортисти!

Първото учебно заведение, което отразява по такъв начин растящата популярност на електронните спортове, e Университетът на Юта. Засега се набират само кандидати за сформирането на отбор по League of Legends, но се предвижда в близко бъдеще броят на е-спортните дисциплини да бъде разширен.

Както може би повечето от вас знаят, в САЩ спортните стипендии за доста популярни. Те дават отлична възможност на наблягащите на спорта гимназисти да продължат евтино образованието си в известен университет, а на самите ВУЗ-ове да подобрят престижа си като сформират спортни отбори, с които да участват в големи първенства. Наистина, досега в тези програми попадаха най-вече традиционни спортни дисциплини, но вече има и прецедент, който показва промяната в тенденциите и отразява бързо растящата популярност на електронните спортове. Отбелязва го Университетът на Юта, който става първото учебно заведение, предоставящо специална стипендия за кибер-спортисти, които ще участват от името на ВУЗ-а в съответните e-sport турнири.


Според бизнес изданието Bloomberg, засега квотата от стипендии за такива e-sport състезатели предвижда приемането на 35 геймъри. Засега се набират само кандидати за сформирането на отбор по League of Legends, но се предвижда в близко бъдеще броят на е-спортните дисциплини да бъде разширен.  


Става ясно също, че откриването на този нов тип стипендии е станало възможно благодарение и на финансиране от нова обществена програма за развитие на e-sport отрасъла на територията на щата Юта. В бъдеще обаче Университетът смята да финансира стипендиите и с помощта на спонсори от средите на гейм разработчиците или на производителите на игрово оборудване. 


Първоначално геймърската стипендия ще покрива само частично разходите за обучението на студентите, но ако идеята се приеме добре, те могат да получат и пълно покритие, гласи още наличната информация.   


В заключение можем само да отбележим, че мотивацията на Университета на Юта е напълно обяснима на фона на факта, че кибер-спортът става все по перспективен икономически отрасъл. Според прогнозите на компанията Newzoo, през 2017 г. капитализацията на този отрасъл ще достигне $493 млн., а към 2019-а — вече около $1 млрд. Нищо чудно, че далновидните организации вече са готови да инвестират в него.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.