Tyxo.bg counter

Днешният рожденик: Canon EOS технологията става на 30

Canon отбелязва 30-а годишнина на своята фотографска технологията, като издирва своите първи фотоапарати в България и организира виртуална изложба от снимки и истории, свързани с тях. Разбира се, ще има и подаръци.

Юбилеите на ключовите информационни и цифрови технологии винаги са любопитна тема, не само защото илюстрират добре бързите темповете на развитие на ИТ бранша, но и защото ни дават добър превод за ретроспекции, с които да си припомним важни и любопитни факти от историята на една или друга джаджа. А нерядко са съпроводени и с разни интересни инициативи, томболи и награди. Всичко това ни носи и юбилеят, за който научаваме днес от Canon: 30-годишнината на фирмената технология EOS, която през 1987 г. става важен крайъгълен камък за фотографията, като прави възможна смяната на обективи и автоматичния фокус.

Както може да се очаква, от Canon са се приготвили да отбележат този важен рожден ден подобаващо. За да отбележи юбилея на EOS, в България Canon организира „виртуален музей“. Кзано по-точно, компанията кани всички, които притежават фотоапарат на Canon в следващите два месеца да изпратят негова фотография, снимки направени с него, както и историите зад тези снимки.


Днешният рожденик: Canon EOS технологията става на 30

© PCWorld България, pcworld

Всички желаещи да участват във виртуалната изложба на Canon, може да пращат снимките на Facebook страницата на компанията в България като притежателите на най-харесваните снимки и истории ще бъдат наградени с книги за фотографията на Canon, а много от участниците ще получат други награди.


Днешният рожденик: Canon EOS технологията става на 30

© PCWorld България, pcworld

От Canon България ни припомнят, че серията EOS е първата изцяло електронна система за контрол на обективи, която днес се използва от всички производители и във всички фотоапарати. В сърцето на технологията е системата на Canon за сменяеми обективи EF, където електрониката за управление на обектива вече не е във фотоапарата, а в самия обектив, което дава независимост на обектива от фотоапарата.


Днешният рожденик: Canon EOS технологията става на 30

© PCWorld България, pcworld

Ето още няколко любопитни факта:

* EOS е акроним за „Електро оптична система” и носи името на гръцката богиня на зората.

* EOS на Canon прави своя дебют през март 1987 година с въвеждането на фотоапарата EOS 650 с огледално-рефлексен (SLR) и EF обектив.

* EOS днес включва и система Cinema EOS и се състои от 24 фотоапарати с избор от 97 EF обективи.

* През септември 2003 г. Canon пуска EOS 300D - първият дигитален огледално-рефлексен фотоапарат, с което поставя и началото на новата цифрова епоха.

* Към ноември 2015 г. общият брой произведени фотоапарати от серията EOS достига 80 милиона, а към август 2016 г., общият брой произведени обективи EF вече надхвърля 120 милиона броя.


Днешният рожденик: Canon EOS технологията става на 30

© PCWorld България, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.