Tyxo.bg counter

Кои са най-добрите камери за снимане от дрон?

Отговор на този въпрос дава най-новия рейтинг на експертите от DxOMark, който класира най-добрите квадрокоптерни камери. Вижте как изглежда той ...

Напоследък дроновете са достатъчно популярни, за да покрият и определението за масовост, но какво е един дрон, ако няма достатъчно добро всевиждащо око? А понеже снимането от птичи поглед е едно от най-разпространените приложения на този тип летяща техника на дневен ред винаги стои и въпросът за избор на достатъчно добра камера, която да закрепим за квадрокоптера. За да помогнат в намирането на отговор, специалистите от DxOMark, които са си създали репутация на относително безпристрастни и авторитетни изпитатели на камери за мобилни устройства, започват да тестват и такива „екшън“ камери от каквито също има доста голямо изобилие на пазара.

Засега професионалистите са изпробвали шест модела камери, предназначени най-вече за снимане с помощта на квадрокоптери, които се „ползват с най-голяма популярност сред фотографите“. Ето накратко как изглежда рейтингът, създаден на базата на въпросните тестове:

  • Престижното първо място се заема от камерата DJI Zenmuse X5 S, заработила в тестовете общо74 бала. Експертите я сравняват с камерата Olympus PEN-F;

  • Второто място си поделят DJI Zenmuse X4 S и DJI Phantom 4 Pro (по 65 точки). Тях експертите сравняват с Canon PowerShot G7 X;

  • На трето място с 48 бала е камерата DJI Phantom 4;

  • Четвъртото място се заема от модела GoPro Karma (38 бала), който по мнението на специалистите снима като фотоапарат Pentax Q10.

  • На последното пето място е класиран моделът YUNEEC Breeze 4K (35 точки), който по качество на снимките може да се сравни със смартфон Nokia Lumia 1520.

Редно е все пак да отбележим, че в цитираните тестове на DxOMark на изпитания са подложени доста различни по характеристики камери. Експертите обаче сравняват и по-нетипични параметри като дълбочина на цветовете, динамичен диапазон на датчиците и възможности за снимане при слаба осветеност.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.