Tyxo.bg counter

Земеподобните планети от системата TRAPPIST-1 през „очите“ на Kepler

NASA публикува анимация, интерпретираща данните от телескопа Kepler от регистрираните периодични промени в яркостта на звездата TRAPPIST-1, предизвикани от т.нар. транзити – преминаването на екзопланетите пред тяхното светило.

Благодарение на пресконференцията за голямото откритие на NASA в края на февруари вече знаем, че съвсем близо до Слънчевата система има цели седем подобни на Земята планети. Наистина, засега няма как да ги видим със собствените си очи, но затова пък разполагаме с „очите“ на телескопа Kepler, който все пак може да предложи най-нетърпеливите гледка към тях. Разбира се, с посредничеството на (NASA), която трябва да преведе машинния език на апарата в по-годни за човешка употреба сигнали. А те могат да дойдат например под формата на анимация, демонстрираща светлинния поток от звездната система TRAPPIST-1.

Припомняме, че в центъра на тази система е относително студена звезда от клас „джудже“ - много малко небесно светило с маса, възлизаща на едва 8% от тази на нашето Слънце. Затова пък въпросната звезда е относително близо до нашата (на 40 светлинни години), а голяма част от обикалящите около нея планети са на такова разстояние от космическото тяло, което би позволило съществуването на вода в течно състояние и, евентуално, живот.

В тази т.нар. „обитаема зона“ са разположени три от планетите в системата TRAPPIST-1 и, поне на теория, повърхността им може да е покрита с водни океани, а шансът за откриване на живот тях е значителен.


Земеподобните планети от системата TRAPPIST-1 през „очите“ на Kepler

© PCWorld България, pcworld

Както споменахме, представената в горния линк анимация (която можете да видите и на клипчето по-долу) е създадена на база данните от телескопа Kepler, който от пускането си през 2009 г. насам се занимава най-вече с търсене на екзопланети. Самите данни пък представляват регистрираните периодични промени в яркостта на звездата, предизвикани от т.нар. транзити – преминаването на планетите пред тяхното светило. Именно това се вижда и на видеото.

Изследователите от NASA са изяснили още, че всички планети в системата TRAPPIST-1 са с размери, близки до тези на Земята и Венера или дори по-малки. Измерванията на плътността им пък показва, че поне шест от седемте – тези, които са по-близо до звездата – са със скалист състав.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.