Tyxo.bg counter

Пробив: случайно откриха начин за евтино производство на графен

Това са направили учени от Университета на щата Канзас, според които за евтиното производство на графен в големи количества са нужни само няколко достъпни съставки: въглеводороден газ, кислород, обикновена свещ за запалване и горивна камера. След това всичко това просто трябва да се взриви …

Както неведнъж сме писали досега, един от материалите-чудо на съвременната ИТ индустрия е графенът, на който цялата електронна индустрия възлагат  големи надежди, а потенциалните му приложения са свързани с всякакви джаджи. Тази розова картина досега се помрачаваше единствено от факта, че трябваше да бъде открит достатъчно ефективен, достатъчно евтин и промишлено приложен метод за масово производство на въпросния материал. Такъв обаче може би вече има. Или поне така твърдят учени от Университета на щата Канзас, според които за евтиното производство на графен в големи количества са нужни само няколко достъпни съставки: въглеводороден газ, кислород, обикновена свещ за запалване и горивна камера.

За получаването на графен било достатъчно да се запълни горивната камера с ацетилен или газообразен етилен и кислород, след което с помощта на автомобилната свещ да се предизвика взрив на газовата смес. При детонацията се образува графен, който после просто трябва да бъде събран от стените на горивната камера. Т.е. за получаването на графен е достатъчно да се взривят материали с голямо съдържание на въглерод.

И, както нерядко се случва в науката, този метод за производство на ценния материал бил открит съвсем случайно, докато учените търсели друг ефект в опитите си да разработят способ за получаване на ъглероден аерозолен гел. За целта те измислили гореописания процес. След взрива се образували сажди, които след изследването се оказали графен.

По мнението на щастливите откриватели, новият начин за производство на графен съдържа редица преимущества в сравнение с използваните досега методи: той не изисква използването на вредни химикали и голямо количество енергия, като освен това позволява произвеждането на графен в големи количества и дава възможност за лесно мащабиране на производството. И накрая, този начин е най-изгоден от икономическа гледна точка.

Сега остава да разберем кога евентуално ще започне да се прилага в действителност.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.