Tyxo.bg counter

Кой има шанс да спечели $20 млн. за мисия до Луната?

Организаторите на международния конкурс Google Lunar XPrize обявиха имената на петимата финалисти, които минават в заключителния етап на космическата надпревара. Ето кои са те:

Освен всичко друго, 2017-а е годината на първата частна мисия до Луната. Разбира се, тази мисия все още не е свършен факт, но за осъществяването и в рамките на следващите месеци ще има грижата стартиралият преди близо 10 години международен конкурс Google Lunar XPrize с общ награден фонд от 30 млн. За него вече сме ви разказвали, и то неведнъж, но сега имаме повод отново да се върнем към темата, защото инициативата си е вече на “финалната права”. Казано по-точно, организаторите на съревнованието обявиха имената на петимата финалисти, които минават в заключителния етап на конкурса, сключвайки съответните договори за пускане на своите луноходи преди изтичането на крайния срок – до края на 2017 г.

И така, първият финалист е екип от израелски учени и инженери, наречен SpaceIL. Разработеният от тях луноход (на изображението по-горе) по размери е съизмерим с обикновена пералня. През октомври 2015 г. SpaceIL са сключили договор с небезизвестната компания SpaceX на Илон Мъск и са резервирали място за своя космически апарат на една от ракетите Falcon 9. Изстрелването трябва да се състои през първата половина на тази година.

Друг перспективен претендент за голямата награда на конкурса Google Lunar Xprize е американският стартъп Moon Express/MoonEx, който има доста амбициозни планове, предвиждащи добив на полезни изкопаеми на Луната. Moon Express вече е получила съответното разрешение за изстрелване на космически кораб до Луната от правителството на САЩ и на практика е първата частна американска компания, наградена с подобна привилегия.  Тя има договор с Rocket Lab USA за три старта в периода от 2017-а до 2020 г..

Сред финалистите е също международният екип Synergy Moon, в който влизат специалисти от различни страни по света. За пускане на собствен космически апарат Synergy Moon ще използват ракета на Interorbital Systems. В състезанието е още индийската компания Team Indus, която за доставката на своя апарат Ek Choti Si Asha ще разчита на ракета PSLV, разработена от Индийската организация за космически изследвания (ISRO) за изстрелване на спътници за дистанционно сондиране (IRS).  Петият финалист е японският отбор HAKUTO, която за изпращането на своя луноход е обединила сили с Team Indus, сключвайки съответния рейдшерингов договор.

Кой от изброените пет екипа ще успее да грабне голямата награда ще разберем най-късно до края на тази година. Сега остана да припомним само, че главната цел на конкурса Google Lunar XPrize е да стимулира частните космически изследвания. Според условията на инициативата, в която досега вземат участие общо 16 екипа, космическият апарат трябва да достави на земния спътник роботизиран луноход. Последният от своя страна трябва да измине по повърхността на Луната минимум 500 метра и да изпрати на Земята доказателства за успеха си под формата на снимки и видео, заснети с бордовата камера. Само в този случай може да се претендира за голямата награда от $20 млн. Междувременно Google вече раздаде на участниците няколко милиона за доработки на апаратите и за преминаване различните междинни етапи на състезанието.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.