Tyxo.bg counter

Най-малкият радиоприемник в света е с дебелина само два … атома

Това обаче не му пречи да работи при температури до 350 градуса Целзий и да хваща безпроблемно различни радиостанции. Чуйте как звучат те по-долу.

По принцип дефектите от всякакъв род и характер са крайно нежелателно явление в научните изследвания. На, както е навсякъде, в това правило също има изключения, които в някои случаи водят до открития и изненадващи постижения. Сред най-често използваните “полезни” дефекти е например е т.нар. "азотна празнина" в кристалната решетка на елмаза, която придава на този скъпоценен камък красив розов оттенък.

Но удивителното е, че на базата на същия този дефект учени от Харвард са създали най-миниатюрния в света работещ радиоприемник. Според официалната информация, този експриментален радиоприемник всъщност представлява елмазен кристал с милиарди на брой от т.нар. nitrogen-vacancy (NV) центрове. Те се използват за получаване на по-силен оптичен сигнал, но според учените решението би трябвало да работи дори само с един азотен атом, а размерът на радиото в такъв случай ще бъде само два атома.

Азотната “ваканция” възниква, когато от кристалната решетка на елмаза се махнат два атома въглерод и на мястото на единия от тях се сложи атом азот. Модифицираната по такъв начин решетка притежава необичайно висока чувствителност към магнитни полета, като може също да излъчва светлина и да служи за преобразуване на оптични сигнали в информация и обратно.


Най-малкият радиоприемник в света е с дебелина само два … атома

© PCWorld България, pcworld

Иначе принципът на работа на NV-базирания радиоприемник е следният: Светлината на зелен лазер възбужда електроните, които циркулират около атома на азота. Под въздействието на електромагнитни вълни атомът излъчва фотони с червен цвят. Тази светлина се улавя от атомарен датчик-фотодиод, след което се обработва, усилва се и се подава към високоговорител, който възпроизвежда звука. Избирането на различните радиостанции, т.е. избирането на различна носеща честота става посредством външен електромагнит, който създава магнитно поле с нужната сила.

Интересна "екстра" е фактът, че този микроскопичен радиоприемник може да работи при доста екстремни условия – тъй като дефектът е вътре в кристала на елмаза, който е изключително здрав материал. По време на изпитанията в Харвард, елмазеният радиоприемник е работил без проблеми при температури от 350 градуса Целзий.  Според учените тази технология може да се намери приложения в изследванията на космоса, под водата и под земната повърхност.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.