Tyxo.bg counter

Марс май наистина е бил обитаем – Curiosity откри нови доказателства

Последните открития на марсохода Curiosity дават основание на учените от NASA да смятат, че някога в кратера Гейл е имало цяло езеро. А където е имало вода, там е възможно да е съществувал и живот …Преки доказателства за някогашното наличие на такъв обаче все още няма.

На Марс става все по-интересно …при това не само за операторите на марсохода Curiosity, който продължава да пътешества по повърхността на Червената планета, откривайки все по-интригуващи подробности за нея. А последните данни от апарата свидетелстват, че преди време Марс наистина е бил обитаем – преди милиарди години на планетата еса могли да живеят поне микробни организми.

Това научават изследователите от NASA с постепенното изкачване на марсохода по изследваната от него планина, при което той пресява почвата за анализ на породите в нея. Получените образци позволяват на учените да пресъздадат картината на процеса, при който древните грунтови води са си взаимодействали с почвените породи и са ги променяли с времето.

И понеже водата е основно условие за живот на Земята, нейното наличие в миналото на Марс също може да означава наличие на форми на живот и там. А според специалистите от NASA, на Червената планета действително са открити различни “пригодни за живот варианти на околната среда”.


Марс май наистина е бил обитаем – Curiosity откри нови доказателства

© PCWorld България, pcworld

Припомняме, че когато се приземи на Марс преди около 4 години в района на кратера Гейл апаратът Curiosity откри органичен материал и древно русло, подобно на речно, с което даде и първите признаци, че Марс може да е бил годен за обитаване от някаква форма на живот в миналото. От тогава насам марсоходът е изминал разстояние от 9 мили (около 14,5 км) и в момента се катери по склоновете на планината Шарп (централното възвишение в кратера Гейл), където открива все по-разнообразни варианти на почвени породи.


Марс май наистина е бил обитаем – Curiosity откри нови доказателства

© PCWorld България, pcworld

И по-точно, Curiosity за първи път е открил на Марс елемента бор, който е лесно разтворим във вода. Затова като правило бор се намира на места, откъдето водата се е изпарила. Освен това, апаратът Curiosity е открил бор и вътре в минералните “вени” на планината Шарп. Тези “вени” представляват пукнатини в марсианските породи, запълнени с химически вещества. За тях се предполага, че някога са циркулирали в почвата на Марс заедно с древните грунтови води. И когато тези подпочвени води накрая се изпарили, в пукнатините останали въпросните вещества.


Марс май наистина е бил обитаем – Curiosity откри нови доказателства

© PCWorld България, pcworld

(GIF анимацията се задейства с клик върху илюстрацията)

Всъщност в NASA смятат, че някога в кратера Гейл е имало цяло езеро, с изчезването на което борът се е утаил в подводните породи, а след него – и в почвата, където се е просмукала влагата.  А ако всичко наистина е било така, то значи е възможно подпочвените води да са били пригодни за живот. Не само защото там водата е била в течно състояние, но и благодарение на подходящата температура и относително ниското ниво на киселинност, които се нужни за разтварянето на бора.

Наистина, засега все още не са открити преки доказателства за някогашното съществуване на живот на Марс. Но получените данни поне показват, че в миналото условията на Червената планета са били пригодни за поддържането на елементарни форми живот. А това, разбира се,  е обнадеждаващо … поне за хората, които се страхуват, че може да сме сами във Вселената.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.