Tyxo.bg counter

“Невъзможният” космически двигател EM Drive все пак е … възможен!

Потвърждават го изтекли в Мрежата документи на NASA, които доказват, че противоречащият на третия закон на Нютон импулсен двигател все пак може да създава тяга във вакуум, без да използва гориво.

В наши дни не е нужно да си велик учен за да си наясно, че ако човечеството иска да стигне до други потенциално обитаеми планети, без да пътува цял живот или дори с няколко поколение, ще трябва първо да изобрети принципно нов двигател за космически пътувания. Една от възможностите за подобно задвижване е прословутият EmDrive, който обаче още с появата на идеята беше обявен за “невъзможен”. Защото принципът му на работа противоречи на вездесъщия трети закон на Нютон, според който всяко действие поражда равно по сила и противоположно по посока противодействие. Именно този принцип е залегнал в основата на всички реактивните и ракетни двигатели, а те все пак си работят, въпреки че харчат наистина много гориво. Оказва се обаче, че “невъзможният” космически двигател EM Drive все пак е съвсем работоспособен – поне според изтекли в Мрежата документи на NASA, описващи резултатите от тестове на споменатия електромагнитен двигател.

Но нека първо разкажем накратко за самия EM Drive за тези, които може би са пропуснали. Чисто конструктивно този двигател представлява херметично затворен метелен контейнер във формата на конус. В горната част на този конус е разположен микровълнов генератор, който излъчва потоци електромагнитно лъчение към широката част на конуса. Физическите или квантови ефекти, възникващи при движение на микровълновите лъчи вътре в контейнера и в момента на поглъщането им от “дъното” на конуса създават тяга, противоположна на посоката на движение на електромагнитните вълни.

Сигурно вече се досещате за основната причина, поради която, въпреки противоречието с един общопризнат физичен закон, учените с всички сили се опитват да си изяснят възможностите за работа на EM Drive – този тип двигатели могат да донесат така необходимата на човечеството революция във възможностите за далечни космически пътувания. Според някои  изчисления например, такива двигатели биха могли да сведат времето за полет от Земята до Марс само до 70 денонощия.

Естествено, концепцията се изследва съвсем сериозно и от NASA. С това, при това от доста време насам, се занимават специалистите от лаборатория, наречена Eagleworks. През 2015 г. са били провдени и практически тестове на опитен образец на EM Drive в условия на вакуум, а до края на тази година е трябвало да бъдат проведени и изпитания в критически режими на работа за всичките компоненти на двигателя. А изтеклата в Мрежата документация от NASA има пряко отношение към резултатите от тези изпитания, макар експертното потвърждение и публикуването на доклада в научните издания все още да предстои.


“Невъзможният” космически двигател EM Drive все пак е … възможен!

© PCWorld България, pcworld

Всички данни от въпросния документ обаче говорят за това, че двигателят EM Drive не само работи, но и произвежда достатъчно силна тяга. В хода на изпитанията са проведени редица технически измервания, което изключва възможността за статистическа грешка. В крайна сметка е установено, че изпитателния образец на EM Drive е могъл да произвежда управлявана във всички направления тяга от 1,2 милинютона на киловат мощност. За сравнение плазменият (йонен) двигател на Хол, който използва гориво, изработва тяга на ниво 60 милинютона на киловат мощност.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.