Tyxo.bg counter

Завръщане към лампите в микромащаб: направиха чип без полупроводници

Вместо полупроводникови транзистори, учени са създали нещо като вакуумни лампи със свободни електрони в наномащаб. В резултат на това са постигнали десетократно увеличение на проводимостта на системата в сравнение с полупроводникови аналози и са открили потенциал за интересни бъдещи приложения в областта на електрониката, а и не само там.

От времената на ламповата елекроника технологиите се развиха толкова много, че едва ли някой се сеща за компютърните устройства, чиито „бъгове“ си бяха истинсски буболечки ...Оказва се обаче, че някои от принципите на електрониката от онези времена не само все още са приложими, но дори могат да допринесат и за създаването на по-ефективни решения. Учени от Калифорнийския университет в Сан-Диего например са създали микроелектронно изчислително устройство, което не използва традиционните вече полупроводници, а, подобно на лаамповата техника, използва свободни електрони.

Както със сигурност знаете, съвременните полупроводникови устройства позволяват ппобирането на милиони транзистори в малки по размер чипове, но тази възможност върви ръка за ръка и с някои характерни проблеми. Един от тях е скоростта на движението на електроните, която се ограничава от съпротивлението на полупроводниците, а преодоляването му изисква увеличен разход на енергия.

Вакуумните лампи са лишени от този недостатък, тъй като при тях токът се генерира чрез избиване на свободни електрони. От тук д идеята за създаването на „вакуумни лампи“ в  наномащаб има само крачка, но получаването на свободни електрони при такива размери също не е лесна работа. За това е нужно или високо напрежение (над 100V), или висока температура или мощен лазер. Или поне така беша досега.

Учените от Калифорнийския университет в Сан-Диего са решили проблема, като са създали микроскопични структури от злато, които външно приличат на гъби, разположени до паралелни златни „писти“. Така с помощта на 10V напрежение и маломощен лазер, изследователите са успели да получат свободни електрони, избивани от златните „гъби“ и без проблемите със съпротивлението на полупроводниковите материали.


Завръщане към лампите в микромащаб: направиха чип без полупроводници

© PCWorld България, pcworld

В резултат на това е било постигнато десетократно увеличение на проводимостта на системата. В същото време новото устройство, подобно на полупроводниковите, може да изпълнява ролята на транзистор, на усилвател на мощността или на фотодатчик.

Засега изследванията на този тип „микролампи“ са все още на ранен етап, но според специалистите са много перспективни. Сега учените трябва да разберат доколкко мащабируема е една такава система и къде са границите на нейната производителност. Изследователите смятат, че тяхната разработка може да бъде полезна не само в електрониката, но и в сфери като фотоелектрическата енергетика, екологията и, акто обикновено, военната техника.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.