Tyxo.bg counter

Още една крачка към ИИ - компютърa с “човешка” памет

Като такъв може да се определи “диференцируемият невронен компютър”, създаден от компанията Deep Mind, който може да използва собствена памет, за да запомня конкретни факти, а след това да използва натрупаните по такъв начин знания, за да решава разнообразни задачи. Идеята за него се базира на концепцията за изкуствена невронна мрежа, имитираща принципите на работа на човешкия мозък.

За разлика от компютрите, хората могат да трупат знания и след това да ги използват за решаването на проблеми, каквито не са срещали до момента. Осигуряването на подобно “умение” е една от най-сложните за решаване задачи пред специалистите, които работят по създаването на изкуствен интелект. Или поне така беше досега, защото специалисти от компанията Deep Mind, закупена от Google през 2014 г. за $400 млн. и специализирана в ИИ разработките, твърдят, че са намерили решение. Това може да се окаже важно постижение, а може би дори истинско откритие, по пътя към създаването на пълноценен изкуствен интелект (ИИ).

Дали наистина е така ще покаже времето, но е факт, че учените са успели да направят компютър, който може да използва собствена памет, за да запомня конкретни факти, а след това да използва натрупаните по такъв начин знания, за да решава разнообразни задачи. По същество това е компютър с “човешка” памет, отбелязват авторите на изследването публикувано в подробности в научния журнал  Nature и малко по-накратко – в официалния блог на Deep Mind.

А постижението наистина е сериозно, понеже се очаква да позволи на бъдещите ИИ системи на Deep Mind да отговарят на човешки въпроси, без да заучават предварително всички възможни варианти за отговор. Самата разработка представлява нов модел за изграждане на системи за изкуствен интелект. Нейните създатели са я нарекли недвусмислено “диференцируем невронен компютър” (differentiable neural computer, DNC). По думите на специалистите от Deep Mind, паметта на компютъра може да се запълни например с родословно дърво и карта на лондонското метро, след което системата ще може да отговаря на сложни въпроси, свързани с всеки от елементите на тези информационни структури.


Още една крачка към ИИ - компютърa с “човешка” памет

© PCWorld България, pcworld

И по-точно, в случая може да се получи конкретен отговор например на въпрос от рода на “Ако тръгнем по Бонд Стрийт, след което минем една спирка в посока центъра, а после още 4 спирки по околовръстната линия и две спирки в посока на юбилейната линия, коя ще бъде нашата крайна спирка?” Според разработчиците от Deep Mind, техният DNC ще може да се използва и като навигатор, който да предлага най-оптималния маршрут. По аналогичен начин системата може да отговаря и на въпроси относно роднинските връзки в даден род. Впрочем доста нагледно обяснение за работата на системата дава и следното видео клипче:

Накратко, в основата на идеята е концепцията за изкуствена невронна мрежа, имитираща принципите на работа на човешкия мозък. Такива мрежи могат да се използват при различни сценарии, свързани например с машинно обучение, където компютрите изпълняват ззадачи, като, да речем, разпознават изображения.

още по темата

160 компании и 2400 души подписаха споразумение да не разработват AI оръжия

Сред тях са Google DeepMind, Илон Мъск, и Xprize Foundation
18.07.2018 / 11:37
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.