Tyxo.bg counter

Готови за Марс: SpaceX представи “Междупланетна транспортна система”

Илон Мъск си е поставил за цел да създаде ефективна транспортна система, която да може да превози до Марс 100 човека за 80 дни още през 2022 г. А ето и как може да стане това според именития предприемач и новатор.

Голяма част от надеждите на човечеството днес са насочени към Червената планета. Но натам гледат не само правителствени институции и научни екипи като NASA, но също и частни компании като добре известната SpaceX на Илон Мъск. От години тя разработва не само орбитални апарати, но също космически кораби за по-далечно пътуване – именно това до Марс. И ето че вчера компанията най-после представи официално своята идея за осъществяването му, съдържаща космически кораб и ракетен носител, представляващи единна “Междупланетна транспортна система” (Interplanetary Transport System).

По думите на Илон Мъск, той иска да създаде ефективна транспортна система, която да може да превози до Марс 100 човека за 80 дни. При това пасажерите ням да имат “еднопосочен билет”, а възможност да се върнат обратно на Земята, ако искат. По време на вчерашната прес-конференция, Мъск сравни своята SpaceX с железопътната компания Union Pacific Railroad, която през 19 век построи първия транс-континентален железен път в САЩ.


Готови за Марс: SpaceX представи “Междупланетна транспортна система”

© PCWorld България, pcworld

Основната концепция в Междупланетната транспортна система на SpaseX е многократното използване на космическите кораби и ракетите, което е и ключово за намаляването на цената на интерпланетарния транспорт. А към днешна дата цената за изпращане на един човек на Марс се изчислява на близо $10 млрд … Като пример, Илон Мъск посочва самолет Boeing 747, който струва $90 млн. – ако той се използваше само по веднъж, на всеки от 180-те пътници щеше да му се налага да плаща билет на стойност $500 000.

Ако пък космическите кораби на SpaceX се зареждат в орбита, това може да намали цената на един билет до Марс пет пъти в сравнение със сценария зареждане на Земята, отбелязва още предприемачът. 


Готови за Марс: SpaceX представи “Междупланетна транспортна система”

© PCWorld България, pcworld

Друг важен аспект в бъдещата колонизация на Марс е производството на гориво на Червената планета, което да позволи на колонистите да се връщат у дома. Поради тази причина инженерите на SpaceX са избрали за основно гориво течен метан, който най-лесно би могъл да се произвежда на Марс.

Като цяло, SpaceX Interplanetary Transport System ще се състои от стартова платформа с кран, който ще инсталира модулите на първата степен на ракетата-носител. Въпросната ракета ще извежда в орбита основния космически кораб, след което в рамките на 20 минути ще се връща обратно на стартовата платформа. Там, пак върху нея, ще се натоварва танкер с гориво, който по същия начин ще бъде изведен в орбита за зареждането на основния модул за междупланетен транспорт. Всъщност, според Мъск, така в орбита могат да се изстрелят и заредят към 1000 и повече такива космически кораби.


Готови за Марс: SpaceX представи “Междупланетна транспортна система”

© PCWorld България, pcworld

Свръхтежката ракета-носител на Междупланетната транспортна система ще бъде с височина 77,5 м и диаметър 12 м, като в нея ще бъдат използвани 42 криогенни метанови ракетни двигателя Raptor. Междупланетният космически кораб пък ще бъде висок 49,5 м и ще има максимален диаметър 17 м. В него ще бъдат заредени 1 950 тона течен кислород за гориво, с които ще може да превозва 100 пътника и 300 тона полезен товар от Земята до Марс.

Според Илон Мъск, към  момента от финансирането на Междупланетната транспортна система са заинтересовани както частни инвеститори, така и някои държавни институции. Но предприемачът е готов да пусне проекта дори в Kickstarter.

Според официалната информация, първите изпитания на ракетата-носител на SpaceX трябва да се състоят през 2019 г., а първият полет на Междупланетната транспортна система до Марс на теория може да се състои още през 2022 г.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.