Tyxo.bg counter

Думите могат да излъжат, но не и интонацията, показва нов алгоритъм

Учени от университета на Юта са разработили нов обучаващ се компютърен алгоритъм, който може да прогнозира бъдещето на интимните двойки по-добре, отколкото експертите-психолози.

За т.нар. детектори на лъжата всички сме чували достатъчно много, за да знаем най-важното за тях – не дават сигурни резултати. От друга страна, сигурно повечето хора са имали моменти, когато биха дали мило и драго, за да разберат колко истина има в нежно прошепнатите думи на човека, с който се канят да прекарат остатъка от живота си.

Е, вече има начин да се разбере. Разработили са го учени от университета на американския щат Юта, които са създали алгоритъм способен да анализира гласовете от участниците в терапия за интимни двойки и на базата на това да прогнозира бъдещето на техните отношения.

Въпросният алгоритъм е бил предварително обучаван чрез многократно възпроизвеждане (стотици пъти) на терапевтични сеанси за двойки, провеждани в продължение на две години. След това са били получени и анализирани данните за състоянието на отношенията във всички наблюдавани двойки в продължение на следващите пет години.

Каква е идеята? Анализирайки височината, колебанията и другите характеристики на гласа компютърният алгоритъм трябвало да намери корелацията между всички тези показатели и бъдещето на отношенията в двойките. В крайна сметка компютърната програма се научила да предсказва бъдещето в отношенията на други интимни партньори с точност 79%.

Тези резултати са по-добри, отколкото при прогнозите на психолозите-експерти в междуполовите отношения, които са анализирали същите материали като компютъра. А в бъдеще разработчиците на алгоритъма смятат да увеличат точността на прогнозите му дори още, като добавят към възможностите за анализ също обработка на смисъла на общуването и четене на “езика на тялото” – невербалната комуникация.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.