Tyxo.bg counter

За първи път хардуерист взе президентската награда „Джон Атанасов“

Тринадесетият лауреат на президентската награда „Джон Атанасов“, присъждана за постижения в областта на компютърните науки, е специалистът по микро-електромеханични системи д-р Цено Галчев. Днес, от 17:00 ч. той ще изнесе отворена лекция за широка публика, в която ще представи основните акценти от работата си.

Президентската награда „Джон Атанасов“, с която всяка година честваме рождението на бележития българин, безспорно е най-престижното отличие, което се дава у нас за принос в компютърните науки и технологии. Интересното е, че до настоящото, тринадесето поред връчване, тя винаги е отивала при софтуерни специалисти и разработчици. Но не и този път. Тазгодишният лауреат на президентската награда „Джон Атанасов” е хардуерист - специалистът по микро-електромеханични системи (MEMS) д-р Цено Галчев.

А приносът на д-р Цено Галчев е не само в сферата на компютърните науки, но и в разработката н технологични решения със значителна практическа стойност. Казано по-точно, специалистът е разработил микросистеми, които  преобразуват кинетичната енергия около тях в електричество, което може да захранва различни електронни системи и микро-схеми. Разработената от него технология е патентована и е световен рекордьор за ефективност при преобразуването на нискочестотни вибрации. Научната тема, по която Д-р Галчев работи в момента, е свързана с разработването на различни микросистеми, с които могат да се записват електрическите сигнали в мозъка и да се изучава неговата дейност с цел в бъдеще да може да се стимулират и модулират неговите функции. По тези проекти той си сътрудничи активно с Института по информационни и комуникационни технологии (ИИКТ) - БАН. Д-р Галчев е автор на 30 научни труда с повече от 340 цитирания. А днес, 6 октомври,  Д-р Галчев ще изнесе отворена лекция за широка публика, в която ще представи основните акценти от работата си. Лекцията ще се състои във Vivacom Art Hall и започва от 17.00 часа.

Президентските награди

Иначе тазгодишният конкурс за отличията „Джон Атанасов“ имаше още една отличителна черта под формата на две нови категории, включвани за първи път:  грамоти „Джон Атанасов – първи стъпки в компютърните науки“ “ за ученици и студенти от 12 до 22-годишна възраст, отличили се с авторските си проекти в национални и международни научни конкурси, и грамоти „Джон Атанасов – проект с висок обществен принос“, които отличават индивидуални и екипни проекти на създатели под 35-годишна възраст, и които адресират въпроси с обществена значимост посредством компютърните технологии. 

Носител на грамотата “Джон Атанасов - първи стъпки в компютърните науки за 2015 г. е Христо Стоянов, студент първа година в Станфордския Университет в САЩ. Той представя България в международното състезание Intel ISEF 2015 в категорията „Софтуерни системи“, а през 2014 г. влиза в топ 5 на писмени разработки на конкурса RSI. 

Отличеният проект с висок обществен принос пък беше този на Георги Държалинов и Станимир Ненов, които са създали платформата Prаvatami.bg. Проектът е със заложена социална функция, като основната му цел е да изгради правна култура в съзнанието на читателите си. Prаvatami.bg осъществява това публикувайки практични статии на юридическа тематика и на достъпен за масовата публика език.

Грамоти “Джон Атанасов - ученици и техните преподаватели” за 2015 г. получиха Марин Шаламанов и неговият учител Петър Петров, както и ученикът Виктор Кирилов и преподавателят Красимир Асенов. През изминалата година те спечелиха челни места в някои от най-трудните международни ученически олимпиади в направленията информатика и информационни технологии.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.