Tyxo.bg counter

Какъв плод могат да родят безплатните курсове по програмиране?

Последният хакатон на Хак България доказва, че реалните практически ползи се постигат с екипна работа по конкретни проекти. А примери за това какво може да “произведе” един такъв хакатон можете да видите по-долу.

У нас вече има немалко възможности за безплатно онлайн или присъствено обучение по програмиране и софтуерно инженерство, но образованието е едно, а практиката – съвсем друго. За да станат истински програмисти “хората трябва да работят в екипи по реални проекти и да имат комплексни познания, за да могат да напишат това, което им е в главата”.

До този важен извод са стигнали младежите от инициативата “Хак България”, която организира курсове, състезания и различни образователни събития, ориентирани към модерните умения, така необходими на софтуерните компании. Това е и едно от главните основания за организирането на хакатон, ознаменуващ завършека всички пролетни курсове (Програмиране 101, Ruby on Rails, Frontend JavaScript и Core Java), проведени от „Хак България“.

Междувременно проведеният на 29 май финал на въпросния хакатон показа и какво всъщност може да се роди от безплатните курсове по програмиране. Оказва се, че плодовете съвсем не са малко и при това могат да бъдат практични и напълно готови за “консумация”. За това свидетелстват дори само класираните на първите три места проекти.

Мултифункционална система за ресторанти, която съкращава работата на персонала и позволява по-лесно наблюдение на поръчките, както и какво се случва в ресторанта например е продуктът на класирания на първо място измежду проектите на всички 13 отбора  - екипът „Г(л)адни хакери“. Ако продължават в същия дух, едва ли ще останат г(л)адни.

„Умен“ организатор на лични снимки от облачни услуги с възможност за търсене на снимка чрез тагове пък създадоха взелите втора награда в хакатона съотборници от екипа CloudPandas, които са използвали за целта приложно-програмния интерфейс (API) на Imagga.

На последния хакатон третото място си поделят два отбора - What2Eat и Offer.me. What2Eat са разработили уеб приложение, което при зададени от потребителите продукти им предлага вкусни и здравословни рецепти за хранене, а Offer.me са създали Recommendation система, която дава предложения какво всеки би могъл да прави със свои приятели.

Идеи, свързани с последното, вероятно може да даде всеки, но по всичко личи, че изкарването на безплатни курсове по програмиране определено заслужава да бъде на челно място в списъка с възможни занимания.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.