Tyxo.bg counter

Горивото на бъдещето – само въглероден диоксид и вода

Точно толкова проста е формулата на “e-diesel горивото на бъдещето”, предлагано от компаниите Audi и Sunfire и създавано с възобновяеми източници на енергия. Е-дизелът не замърсява околната среда, може спокойно да бъде смесван с обикновен дизел и не струва много повече от него.

Нова надежда за пробив в областта на синтетичните горива просветва със съвсем прясно съобщение от страна на германския автомобилен концерн Audi, който в партньорство с компанията Sunfire е създал “горивото на бъдещето”. Според публикуваната в британски медии информация, въпросното гориво ще се прави само от вода, въглероден диоксид и с помощта на възобновяеми източници на енергия.  Така нареченият “синтетичен е-дизел” вече е бил успешно произведен и въведен в промишлена експлоатация в продължение на 4 месеца в завод на Audi в Дрезден.

За разлика от обикновения дизел, новото чисто гориво няма примеси на сяра и фосилни масла, така че не замърсява околната среда. Освен това, е-дизелът на Audi и Sunfire се отличава и с висока енергийна ефективност – около 70%.


Горивото на бъдещето – само въглероден диоксид и вода

© PCWorld България, pcworld

Създаването на “горивото на бъдещето” изисква някои специфични технологични процедури. Сред тях е например нагряване на водата до 800 градуса Целзий с цел предизвикване на високотемпературна електролиза. При този процес от водната пара се получава водород, който след това влиза в реакция с въглеродния диоксид под високо налягане и температура в специални съоръжения (реактори) за синтез. Продуктът от тази реакция е във формата на бистра течност от хидро-въглеродни съединения със сложни молекули, която на всичкото отгоре може спокойно да бъде смесвана с обикновен дизел.

Според наличната информация, федералната министерша, отговаряща за образованието и изследването в Германия, Джоана Ванка (Johanna Wanka) вече е изпробвала успешно новото гориво в своето Audi A8. От компанията пък се надяват, че в следващите месеци ще започнат да произвеждат по около 160 литра такова гориво на ден. Интересно е също, че дори на този ранен етап от внедряването на технологията е-дизелът не е много по-скъп от обикновения – цената му е около 1,5 евро за литър.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.