Tyxo.bg counter

Български комикс проект събира средства за реализация в Kickstarter

Въпреки трудния достъп за неамерикански граждани, Kickstarter се налага като все по популярна глобална платформа за “финансиране от тълпата”.

Груповото финансиране на интересни идеи изглежда набира все по-голяма популярност не само зад океана, но и сред българските творци. Всъщност не се случва често българи да пуснат кампания в американската платформа за споделено финансиране на стартиращи фирми и арт проекти Kickstarter, но за това си има причини: Платформата е американска и достъпът в нея е труден, освен ако човек не е американски гражданин, не притежава номер на социална осигуровка, шофьорска книжка и не е над 18 години.

Но в същото време този модел на "финансиране от тълпата" (crowd funding) е и много желан, тъй като там проектите наистина получават необходимото финансиране, а подкрепилите с пари от своя страна – чудесни подаръци. Американската регистрация обаче е само първата пречка – след нея предстои истинската работа по събирането на парите, необходими за осъществяване на начинанието. Някои проекти успяват при поискани 50 000 щ. долара да съберат по 1 200 000 щ. долара. Разбира се и достигането на поисканата първоначално сума не е шега работа, защото е обвързано с краен срок. Ако той изтече, а цифрата не е достигната, платформата не таксува за дарения, а кампанията по финансиране остава неуспешна. За да се стигне до този прекрасен момент, в който проектът става успешен, е необходимо огромен брой хора да разберат за кампанията, да я харесат и да преценят дали ще могат да дарят сума по избор.

Като се има предвид всичко това, наш патриотичен дълг е да осигурим възможно най-голяма подкрепа за родните проекти там, като оповестяваме добрите вести за тях. Ето и най-прясната:

Най-новият български проект, който кандидатства за финансиране в Kickstarter, е за комикс, продуциран от "Грозен Ентертейнмънт" - издателство за комикси, с анимационно студио. Автор и художник на триезичното издание е Николай Попов - Нико, а към книгата с твърди корици, освен 64 страници има CD със саундтрак от 12 песни, анимационен клип и бонус материали по проекта. Той ще се опита да събере 53 000 американски долара.

В случай, че искате да научите повече и да подкрепите българския комикс, можете да го направите на съответната уеб страница в Kickstarter


Български комикс проект събира средства за реализация в Kickstarter

© PCWorld България, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.