Tyxo.bg counter

Коя е най-добрата игрална конзола?

Всяка система има своите предимства и недостатъци, а изборът зависи от преживяването, което търсите

На пазара на конзоли за видеоигри има трима основни играча, които са в люта конкуренция един с друг, като всеки от тях има уникални предимства и, разбира се, някои недостатъци. PlayStation 4 е лесен за ползване - Sony са направили мощна конзола, предназначена да привлече колкото се може повече играчи, а инвестициите вече до голяма степен са изплатени. Въпреки че Microsoft иска поне толкова хора да играят Xbox One, колкото и Play Station 4, компанията разчита основно на своята екосистема, която е по-отворена от тези на която и да е от другите конзоли. Xbox One поддържа кръстосано възпроизвеждане на игрите с Windows 10, а вграденият в архитектурата ѝ Mixer за пряко предаване онлайн определено е впечатляващ инструмент. В същото време Nintendo Switch, която не е толкова мощна като другите две конзоли, компенсира този технически недостиг с иновативен хибриден дизайн.

 

 

Затова тук ще разгледаме силните и слабите страни на PS4 Slim, PS4 Pro, Xbox One S, Xbox One X и Switch – информация, която ще е полезна за всеки, който иска за предстоящите празници да стане част от вълшебния свят на игралните конзоли.

PlayStation 4

PlayStation 4 е може би най-популярната конзола за сегашното поколение геймъри, като Sony многократно изпревари Microsoft и техния Xbox One, след като двете системи дебютираха през 2013 г. PS4 се появи на пазара на цена от 400 долара и включваше усъвършенстван AMD процесор и обещание за евентуална HDR поддръжка, въпреки че този основен модел по същество вече не съществува. Три години след пускането на PS4, Sony представи две модернизирани версии - PS4 Slim и PS4 Pro.

Slim версията отговаря напълно на името си - по-лъскава и определено по компактна версия на базовия модел, която обаче запазва техническите спецификации от 1.84-терафлопа AMD процесор, 500GB или 1TB големина на твърдия диск, както и Blu-ray и DVD поддръжка.

 


Коя е най-добрата игрална конзола?

© Иван Гайдаров, pcworld

 

PS4 Pro e истинският ъпгрейд на Sony. Конзолата струва 400 долара и е значително по-тежка и обемиста от Slim версията. Най-забележителната му функция е възможността да се играе в 4K режим, което става възможно с помощта на процес, наречен шахматен рендеринг. Разбира се, това фактически не е истинско 4K, но е толкова близо, че е почти невъзможно да се намери разлика. PS4 Pro не съдържа никакви съществени подобрения на процесора или паметта в сравнение с PS4, въпреки че включва процесор AMD 4.20-терафлопа.

Но каква полза е 4K конзола, ако игрите не поддържат по-висока резолюция от 1080p? За щастие има доста голям набор от заглавия, оптимизирани за PS4 Pro с помощта на шахматен рендеринг или други техники за преоразмеряване. Списъкът с игри включва Abzu, Outlast 2, No Man's Sky, Resogun, Rez Infinite, Rocket League, Nex Machina and The Witness, Destiny 2, The Witcher 3: Wild Hunt, Uncharted 4: A Thief's End, Fallout 4, Overwatch, Resident Evil 7: Biohazard, Horizon Zero Dawn и Battlefield 1.

През последните няколко години Sony ефективно се ориентира към малките студия за производство на игри и креативни, масово популярни независими проекти. В последно време компанията обърна сериозно поглед и към виртуалната реалност.

PlayStation VR е впечатляваща добавка към възможностите за виртуална реалност, които дава конзолата на Sony. Разработката е налична от около година, но в PlayStation Store вече има над 100 варианта за виртуални изживявания, като в началото на 2018 г. се очаква да излязат още поне 60. И самият хардуер на PSVR предстои да бъде подобрен - актуализирана версия на VR-хедсета вече е в продажба в Япония.

Предимства и недостатъци на PS4 Slim

Предимства – VR, Blu-ray, игри от независими студия, ААА игри

Недостатъци – не поддържа 4К и UHD Blu-ray, джойстикът Dualshock 4 има кратък живот на батерията

Предимства и недостатъци на PS4 Pro

Предимства – всичко, изброено за PS4 Slim, PSVR, поддръжка на 4К

Недостатъци – не поддържа UHD Blu-ray, неудобен за пренасяне, джойстикът Dualshock 4 има кратък живот на батерията.

Xbox One

Ако има компания, която може да преодолее разликата между игралните конзоли и персоналните компютри, това е Microsoft. Екосистемата на Xbox е напълно съвместима с Windows 10 чрез програмата Play Anywhere – този тип игри за Xbox One поддържат кръстосано възпроизвеждане с Windows 10, което позволява на геймърите, които са фенове на конзолите, да споделят игри с техните PC-приятели или просто да играят безпроблемно което и да е заглавие и в двете системи. Плюс това, игрите от типа Play Anywhere за Xbox One автоматично са съвместими с Windows 10 без допълнителни разходи, както и обратно.

След като Microsoft представи платформата Play Anywhere по време на E3 2016, се наложи да се изясни кои игри действително ще са съвместими с новата функция, което наложи технологичният гигант да промени тази категория от "всяко ново заглавие, публикувано от Microsoft Studios" до "всяко ново заглавие, публикувано от Microsoft Studios, което показахме на сцената на E3 тази година". Фенове не останаха доволни от промяната, въпреки че към днешна дата има много високопрофилни игри в списъка "Play Anywhere", включително Cuphead, Tacoma, Forza Motorsport 7, Middle-earth: Shadow of War, Resident Evil 7: Biohazard, Gears of War 4, Thimbleweed Park, Ruiner and We Happy Few.

 


Коя е най-добрата игрална конзола?

© Иван Гайдаров, pcworld

 

Подобни комуникационни проблеми преследват Microsoft още от дебюта на Xbox One. В началото от компанията представиха Xbox One като “винаги онлайн конзола”, което позволява по-лесни актуализации, вход за разработчици и т.н. Потребителите не бяха впечатлени от това, аргументирайки се, че една система, която винаги е онлайн, несправедливо би лишила много хора от възможността да играят на нея, предвид разликата в качеството на интернет мрежите в различните точки на света. След поредица от несполучливи актуализации, Microsoft в крайна сметка се отказа от постоянната свързаност на своята конзолата.

 Днес има два модела Xbox One на пазара - Xbox One S и Xbox One X. И въпреки че много хора твърдят, че всички конзоли в днешно време изискват постоянна интернет връзка, за да функционират правилно, нито един от двата варианта на Microsoft не изисква това. Xbox One S и Xbox One X все пак се възползват от съвременните мрежови възможности при предаване на живо или кръстосано възпроизвеждане.

Xbox One S е по-малката версия на оригиналния Xbox One. Той е с 40% по-малък от базовия модел, има UHD Blu-ray плейър и поддръжка за HDR игри и видео. Xbox One X пък е основното оръжие на Microsoft. Това е най-мощната конзола, която можете да намерите на пазара, с нейния 6-терафлопа процесор и 12GB GDDR5 RAM. За сравнение, PS4 Pro разчита на 8GB RAM. Тук идва и най-забележително - Xbox One X поддържа истински 4K игри и видео и разполага с UHD Blu-ray устройство. Разбира се, всяка екстра си има цена, а тази на Xbox One X започва от 500 долара.

Спомнете си, че PS4 Pro струва 400 долара и поддържа VR. И, въпреки че Microsoft работи изключително задълбочено в сферата на виртуалната реалност, към днешна дата компанията все още няма отговор на PSVR.

Закупуването на Xbox One е ключ към екосистемата на Microsoft, а услугата за стрийминг – Mixer - позволява невероятно лесно да се включите на живо в Twitch или някоя друга 4K UHD платформа. Плюс това, One S и One X имат достъп до сериозна библиотека от класически игри за Xbox и Xbox 360 чрез обратна съвместимост. Не трябва да се пропуска и подобреният Xbox One геймпад с Bluetooth връзка, който се очертава като златен стандарт за контролерите.

Предимства и недостатъци на Xbox One S

Предимства - Стрийминг на живо, UHD Blu-ray, 4K видео, фантастичен геймпад с Bluetooth, обратна съвместимост, позволява кръстосано възпроизвеждане с Windows 10

Недостатъци - Няма VR, по-слаб графично от PS4 Slim, не поддържа 4К игри

Предимства и недостатъци на Xbox X

Предимства – всико, казано за Xbox One S, поддържа 4К игри.

Недостатъци – Най-скъпата конзола на пазара, не поддържа VR, трудна за пренасяне.

Nintendo Switch

Ако трябва да опишем конзолата Switch на Nintendo с една дума, тази дума е “прекрасна”. Тя, разбира се, не е нито най-мощната, нито поддържа 4K, повече приложения или най-разнообразните игри. И все пак Switch е всичко, което Nintendo обеща, че ще бъде - хибридна конзола, която ви дава възможност да играете с резолюция до 1080p на телевизор и до 720p на портативния си 6.2-инчов дисплей.

Конзолата включва някои от най-добрите игри на годината, включително The Legend of Zelda: Breath of the Wild, Super Mario Odyssey, Splatoon 2, Mario Kart 8 и Mario + Rabbids Kingdom Battle. Освен това, Switch обръща поглед и към независимите студия - ново пространство за Nintendo. Конзолата вече разчита на игри като Shovel Knight, TumbleSeed, Stardew Valley, Rime, TowerFall, Travis Strikes Again, Floor Kids, Golf Story, Super Meat Boy Forever и Kentucky Route Zero.

Switch включва два малки Joy-Con контролера, които функционират чудесно в допълнени с новата технология на Nintendo HD Rumble. Самите контролери обаче са много малки, което ги прави неудобни за големи ръце или продължителна игра. Switch включва Joy-Con Grip в кутията, което позволява на играчите да създават свой собствен геймпад. И тук идва един от проблемите за Nintendo – нуждата от от допълнителни аксесоари. Контролерът Switch Pro с голям размер струва 70 долара, а аксесоарът Charge Grip, който позволява на Joy-Con да се зарежда, докато са свързани, струва 30 долара. Цената на самата конзола е 300 долара.

 


Коя е най-добрата игрална конзола?

© Иван Гайдаров, pcworld

 

Тя има и един очевиден функционален пропуск - няма опция за бекъп на записаните файлове. Switch има слот за microSD карта, въпреки че не позволява на играчите да записват данни за игри на външно хранилище, а самата компания не предлага онлайн услуги за бекъп, както правят екосистемите PS4 и Xbox One. Това означава, че ако вашите данни случайно бъдат изтрити или вашата конзола бъде открадната, загубена или повредена, всички часове, които сте прекарали пред някоя игра, са безвъзвратно загубени.

Switch не поддържа VR или 4K. Nintendo се опита да направи хибридни игри с конзолата Wii U, но усилията на компанията се провалиха зрелищно. Иначе, конзолата на Nintendo е еднакво удобно както за пренасяне, така и за игра в домашни условия. Това е единствената конзола от последно поколение, която има смисъл да излезе от къщата ви.

Предимства и недостатъци на Switch

Предимства – Удобна за игра и у дома, и навън, възможност за мултиплейър, голям набор от ексклузивни заглавия и съвместимост с игрите на независими студия

Недостатъци – Контролерите са скъпи, няма бекъп на данни, малко медийни приложения, не поддържа VR и 4K

Коя е подходящата конзола

Няма "най-добра" конзола. Всяка система има своите предимства и недостатъци. Единственият определящ фактор е това, което вие искате да получите като преживяване. Искате възможно най-много игри в лесен за използване пакет? Това е PS4 Slim. Но трябва да изберете модела Pro, ако искате да използвате вашия 4K телевизор. Ако основната ви цел пък е да включите в действие своя 4K телевизор, UHD Bluе-ray колекция и домашен гейминг компютър, тогава Xbox One X може да си струва допълнителните пари. За пътешественици и хора, които всекидневно имат излизания и дълги пътувания, подходящата конзола е Switch, която има изненадващо богата библиотека от висококачествени игри - от AAA до независими.

Като цяло, с три силни конзолни линии, процъфтяваща компютърна сцена и повече заглавия от всякога, днешният ден е изключително подходящ човек да е фен на видеоигрите - независимо по коя система точно си пада.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.