Tyxo.bg counter

VirtualLink ще стандартизира свързването на VR устройства

Sony и Intel се въздържат от участие, тъй като разполагат със свои решения.
Консорциум от големи производители и разработчици на продукти за виртуална реалност (VR), сред които Nvidia, Oculus, Valve, AMD и Microsoft, са подготвили нов отворен стандарт за физическо свързване на устройства като VR шлемове. Сред най-ярките липсващи имена са Sony, чиято PlayStation VR не се споменава в промо кампанията, и Intel, която подкрепя стандарта Thunderbolt.

Стандартът VirtualLink предлага три HBR3 DisplayPort видео потока, USB 3.1 канал за работата на сензори и камери и ще предлага захранване на устройства с потребление до 27 вата. От Anadtech са изчислили, че тези спецификации позволяват 4K резолюция при 120 кадъра в секунда с 8 бита на цвят.

Участниците в консорциума допълват, че кабелът ще предложи стандартизирана възможност за свързване на VR продукти, които в момента разчитат на традиционни HDMI и USB връзки. VirtualLink ще даде допълнителен тласък и на USB-C, който постепенно измества традиционния USB-A.

"Симулирането на реалността изисква висока визуална прецизност и изчислителна мощ, обяснява Джейсън Пол, генерален мениджър на гейминг и VR продуктите на Nvidia. Единственият кабел на VirtualLink отключва пълния потенциал на компютрите да захранват виртуални преживявания."

Стандартът се очаква да бъде поддържан от продукти от следващо поколение, но засега не е ясно кога точно ще се случи това. Не е ясно и каква точно ще е имплементацията. Thunderbolt портовете например изглеждат като нормални USB-C такива, но са отбелязани със специални иконки. Дали ще видим същото и с VirtualLink?
още по темата

Какви ще бъдат очилата за добавена реалност на Apple?

AR хедсетът вероятно ще бъде пуснат на пазара през 2020.
16.08.2018 / 11:16

Аpple разработват собствен хедсет, комбиниращ AR и VR?

Според нов доклад компанията трябва да представи новото си устройство, което ще изцяло изградено на база иновативни технологии, до 2020 г.
30.04.2018 / 12:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.