Tyxo.bg counter

Google изпревари Amazon на пазара на умни колконки

Това най-динамичният ИТ сегмент в момента – над 200% ръст за една година.

Умните колонки са най-бързо развиващият се пазарен сегмент в сферата на информационните технологии. Продажбите в него са нараснали с 210% за една година, а за три месеца са били продадени 9 млн. такива продукта, съобщи анализаторската компания Canalys.

На първо място за пръв път от появата на този пазарен сегмент е Google, която е доставила 3,2 млн. колонки през първото тримесечие на настоящата година. Компанията е успяла да изпревари досегашния лидер Amazon, който за същия период е продал 2,5 млн. такива устройства. На трето място е Alibaba с 1,1 млн. продажби, а на четвърто – Xiaomi с 600 хил.

Google е изпреварила Amazon по няколко причини, най-важната от които е по-успешната работа в канала, като търговските вериги повече препоръчват на клиентите си продукти на първата. Разбира се, досегашният лидер в сегмента няма да се предаде просто така, подчертават анализаторите. Неговите продукти имат своите предсимства. Сред тях е умният асистент Alexa, който работи по-добре със системите за умен дом.

Друг интересен момент в доклада на Canalys, е че продажбите на умни колонки в САЩ вече представляват по-малко от 50% от сумарните за целия свят. Това се случва по две причини. Първо, както Google, така и Amazon, постепенно излизат на нови пазари. Второ, китайските и корейските производители се активизират все повече. Например за последното тримесечие китайският пазар е на второ място по обем на продажбите – там са доставени 1,8 млн. устройства. Южна Корея пък е изместила от третата позиция Великобритания с доставки от 730 хил. умни колонки.

Както вече сме писали, умните колонки се радват на особена популярност като всеки шести американец разполага с подобно устройство. У нас Amazon Echo и Google Home засега не се предлагат.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.