Tyxo.bg counter

Отпечатана картина замени оригинала в галерия, никой не забеляза

За период от три седмици през февруари и март оригиналът на шедьовъра на Йоханес Вермер „Момичето с перлената обица“ е бил заменен с отпечатано копие в галерията Маурицхойс в Хага, Холандия. Размяната е била наложителна, тъй като картината е трябвало да бъде свалена за преглед и проучване с нови аналитични инструменти.

Копието е отпечатано с принтеча Océ на Canon. По-интересното обаче е, че, според компанията, никой от посетителите на галерията през споменатото време не е усетил направената промяна.

С помощта на иновативната технология „прецизен печат“, принтерът е възпроизвел произведението в най-малки детайли – включително и щрихите на четката на холандския живописец. Йоханес Вермер, живял и творил в холандския град Делфт през 17 век, е известен с малкия си брой картини заради краткия си живот и изключителната си прецизност като художник.

Технологията на Canon постига висок ефект на реалистичност благодарение на поставянето на много слоеве мастило върху повърхността. Това позволява на копирния апарат да възпроизвежда не само функциите, но и текстурата на оригиналната живопис. По този начин могат да се различат ясно не само цветовете, нюансите и оттенъците, но и линиите на четката на оригиналната живопис.

„Прекрасно е, че тази технология за релефен печат дава възможност на посетителите на музея да се насладят също толкова пълноценно на даден шедьовър, докато оригиналът е обект на неизбежно изследване“ - споделя Емили Горденкер, директор на галерията Маурицхойс в Хага.

Оригиналът на картината „Момичето с перлената обица“, която е сътворена около 1665 г., вече е поставена на мястото си.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.