Tyxo.bg counter

RED и SHARP разработват нова технология за 8K

Тази технология трудно може да се превърне в мейнстрийм в момента, но за сметка на това е бъдещето на видео стандартите

Компанията за производство на филмови камери RED и SHARP са започнали проект за разработка на нова 8K технология. Това обяви Фил Холанд, оператор, работещ в тясно сътрудничество с RED, който е тествал непоказван прототип на 70-инчов 8K телевизор и го сравнява с модела SHARP 4K. По думите му от седем фута далечина (2,2 метра), което е в рамките на идеалното разстояние за гледане на 70-инчов екран, разликата е като "гледането на прилично художествено изображение в сравнение с перфектно такова".

Според него обаче технологията няма как да бъде оценена в пълнота, ако нямате много бърз компютър (или поне по-бърз от неговия) и екран, който поддържа 8К резолюция (С 5К монитора на LG, продаван от Apple, също бихте могли да оцените превъзходството на 8K над 4K).

 

 

От RED засега не разкриват точното естество на проекта си със SHARP и дали въобще работят съвместно по потребителски 8K телевизор. Въпреки това, в твърденията на Холанд има много смисъл, когато става дума за RED. Те имат интерес от налагането на тази технология, тъй като те вече имат кинематографични продукти с подобни технически спецификации. Освен това, компанията планира да пусне по-евтини 8K камери в партньорство с Foxconn, според някои слухове, които идват от борсовите среди.

 Холанд разкрива пред Engadget, че 8K прототипът се нуждае от четири HDMI кабела и много добро качество 8K кадри, за да бъде наистина оценен по достойнство. По думите му 8K комплектът може да даде нов смисъл на 4K кадъра, но разликата между него и истинската 8К визия е "доста ясна".

Истината е, че досега все още няма особено много 4K съдържание и повечето потребители все още не са оставили HD, така че 8K трудно може да се превърне в мейнстрийм. Със сигурност много преди тази технология да стане част от нашите домове, ще стане такава от кино индустрията, подобно на 4K. Но 8K определено ще получи широко представяне по време на Олимпиадата в Токио през 2020 г., тъй като местният телевизионен оператор NHK планира да използва този форум за да представи новия стандарт.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.