Tyxo.bg counter

Qualcomm показа макет на своя референтен 5G смартфон

Серийните апарати за мрежите от пето поколение се очакват през 2019 г.

Qualcomm показа първия прототип на 5G смартфон по време на конференция в Пекин. Устройството ще разполага с модема Snapdragon X50, поддържащ 5G NR. Това е ранна версия на стандарта, регламентиращ работата на мобилни устройства в диапазона под 6 GHz и при милиметрови вълни (mmWave).

Устройството е създадено, за да служи като референтен дизайн за останалите компании, планиращи да създават апарати на базата на решения от Qulacomm.

Според Fudzilla пoказаният макет е малко по-едър от типичните смартфони от класа на Samsung Galaxy Note 8. От функционалностите се споменава двойната задна камера.

Референтният смартфон бе анонсиран през октомври 2017 г. Тогава от Qualcomm обясниха, че това е първият такъв модем, подходящ по размер за вграждане в смартфон (предходните с били прекалено едри и неикономични). От компанията допълват, че продължават работа по смаляване на X50. В момента модемът е сравним по площ с нокътя на кутрето, като се очаква тя да бъде намалена двойно.

По време на Световния мобилен конгрес (MWC 2018) в Барселона, стартиращ в края на февруари, ще бъде проведена друга презентация, посветена на X50. Ще бъде показано с каква скорост той може да предава данни. Тя трябва да достига “няколко гигабита в секунда”.

От Qualcomm съобщиха още, че Snapdragon X50 ще се използва в продуктите на още 18 производителя. Сред тях са Asus, Fujitsu, HMD Global, HTC, LG, Oppo, Sharp, Sony, Vivo, Xiaomi и ZTE. Първите серийни продукти се очакват през 2019 г. Първите мрежи пък се очакват още в рамките на настоящата.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.