Tyxo.bg counter

CES 2018: Intel представи 49-кюбитов квантов чип

Компанията се фокусира върху сигурността след уязвимостите Meltdown и Spectre


След интересните джаджи, които бяха представени вчера на изложението CES 2018 в Лас Вегас, дойде време и за по-сериозни теми. Intel обърна голямо внимание на сигурността по време на уводната си реч на изложението. Кулминацията на събитието на Intel беше представяне на 49-кюбитов чип за квантови изчисления - отговор на проблемите, наболели с откриването на уязвимостите Meltdown и Spectre.

Въпреки че тези уязвимости засягат доста различни сегменти и компании - от Intel и ARM през различни вендори, създатели на браузъри и компании за облачни услуги, реномето на Intel сякаш пострада най-много от проблема. Изпълнителният директор на Intel Браян Крзанич увери, че компанията се отнася сериозно към проблема. Създаването на специално подразделение - Intel Product Assurance and Security - което трябва да се грижи за сигурността в процесорите на компанията, определено подкрепя думите на Крзанич.

Intel, както и останалите технологични компании от бранша, проучва задълбочено квантовите технологии, които разчитат на състояния на суперпозиция на материята, за разлика от традиционните единици и нули. Чрез използването на квантови компютри, Intel вярва, че не само ще подобри сигурността, но ще успее да реши изчислителни проблеми, невъзможни за конвенционалните суперкомпютри. Компанията е вложила милиарди в разработката на подобни квантови чипове, един от които е Loihi, създаден да симулира човешки мозък.


CES 2018: Intel представи 49-кюбитов квантов чип

© Мариян Славов, pcworld

"Този 49-кюбитов чип преминава границата, отвъд която квантовите компютри ще надминат дори най-мощните суперкомпютри, функциониращи днес. Очакваме с негова помощ да решим ключови технически предизвикателства и да отведем квантовите изчисления с още една стъпка напред", каза Крзанич.

Intel има планове и за обикновените потребителски чипове - в неделя компанията пусна детайлно описание на процесорите от номенклатурата Kaby Lake-G - които включват вградени графични чипове AMD Vega. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.