Tyxo.bg counter

Може ли алуминиевото фолио да подобри Wi-Fi връзката ви?

3D отпечатани модели, увити във фолио, могат да подобряват показателите на безжичните мрежи, твърдят изследователи от университета в Дартмут

Изследователи от университета в Дартмут са установили, че 3D отпечатани модели, покрити с алуминиево фолио, могат да подобрят безжичния обхват и да увеличат сигурността на Wi-Fi мрежите. Проектът, който бе представен в научния портал EurekАlert, включва поставянето на рефлектор върху и около антените на рутера, за да се насочи лъчът в желаната посока и да се увеличи обхватът на сигнала, като се предотвратява неговото разпръскване в нежелани посоки.

"С обикновена инвестиция от около 35 долара и специфициране на изискванията за покритие, безжичният рефлектор може да бъде модифициран по поръчка и да превъзхожда антените, които струват хиляди долари", смята Ся Джоу, асистент в Дартмут.

По време на работата си Джоу и нейните колеги изпробват няколко вида насочващи антени, като се стига до всевъзмжни комични ситуации. След няколко опита обаче, те откриват специфичната форма, която наистина увеличава Wi-Fi приемането в предварително определени стаи. След това създават и програма, наречена WiPrint, която отпечатва точната форма, необходима за насочване на сигнала и за по-добро покритие и сигурност. След като бъде отпечатана формата, трябва само да я увиете в алуминиево фолио.

Екипът установява още, че с помощта на тази технология могат да бъдат оформени насочени Wi-Fi сигнали, като по този начин се дава приоритет на едни пространства за сметка на други. Например, можете да оформите Wi-Fi сигнала така, че да не допускате той да излиза през прозореца, а за сметка на това да имате много по-силен сигнал в съседната стая.


Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.