Tyxo.bg counter

Какво ще ни донесе Snapdragon 845 на Qualcomm

Според слухове Qualcomm ще представя своя нов топ процесор по време на конференцията Snapdragon Technology Summit, която ще се проведе в началото на декември. След като през изминалата година хедлайнерите на повечето производители на смартфони бяха захранвани от Snapdragon 835, сега идва ред на сцената да се качи неговият наследник – Snapdragon 845.

Миналата година споменатият модел 835 бе представен официално по време на изложението CES 2017, т.е. неговият наследник явно ще подрани с един месец. Също така, както и през 2017-та, първата серия произведени чипсети ще отиде при Samsung и ще бъде вложена в бъдещите Galaxy S9 устройства. Останалите производители на смартфони ще трябва да почакат… 

Очаквано, новият процесор ще надмине по производителност своя предшественик. Според наличната информация Snapdragon 845 по всяка вероятност ще предлага осем ядра, четири от които ще са ARM Cortex-A75, а останалите – Cortex-A55. Част от пакета ще е и графичният процесор Adreno 630.

През пролетта, заедно с представянето на новите Cortex ядра, ARM описа и архитектурата DynamIQ. Тя е наследник на big.LITTLE, която видя бял свят през 2011 г. От компанията подчертават с излизането на DynamIQ ще бъде започнат преход към универсална платформа, предлагаща широки възможности за мащабиране, вместо създаване на множество по-малки такива за тесни пазари, като например за смартфони.

В DynamIQ всичките осем ядра ще могат да бъдат част от един клъстер, за разлика от предишните поколения, където различните класове ядра бяха в отделни групи. Това трябва да подобри енергоефективността и хетерогенните изчисления. Qualcomm по всяка вероятност ще използват технологията, освен ако не излязат със свой модифициран дизайн на базата на лиценз от ARM.

Миналата година Snapdragon 835 беше първият мобилен процесор, който се възползва от 10-нанометровия производствен процес на Samsung. Въпреки че компании като TSMC (за която се говори, че ще е производствен партньор на Qualcomm) работят върху 7-нанометрова технология, по всяка вероятност тя ще види бял свят едва в средата на 2018 г. Затова Snapdragon 845 вероятно също ще е 10-нанометров. 

През 2017 г. топ производителите на устройства говориха много за изкуствения интелект. Със игурност новият процесор ще предлага разширени възможности в тази насока. По-рано през годината Qualcomm придоби холандската фирма Scyfer, предлагаща AI решения за сфери като производството, здравеопазването и финансите. Това е пореден белег, че амбициите на компания далеч надхвърлят смартфоните, но и със сигурност подобни технологии ще намерят място в нейните мобилни продукти. Очаквайте по-умни камери, разпознаване на обекти, следене на потребителски навици и други умни функции.

Също така по-рано през годината Qualcomm представи модемите LTE X20 и X50 (поддържащ 5G), като всеки един от двата може да стане част от Snapdragon 845. За много хора 5G изглежда като много далечна перспектива, но в накои страни очакват първите такива мрежи да бъда разгърнати през 2019-2020 г. Имайки предвид стандартния двугодишен цикъл на замяна на смартфоните, има вероятност да се окаже че топ устройствата от 2018 г. ще са готови за 5G.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.