Tyxo.bg counter

Seagate пусна 12TB дискове за потребителски PC системи

 

Въпреки все по-масовото навлизане на твърдотелните дискове, технологията с въртящи се магнитни плочи продължава да се развива. Вчера Seagate обяви 12-терабайтови версии на своите модели BarraCuda Pro и IronWolf - това е най-големия обем в единичен диск, който е достъпен на потребителския пазар. 

Разбира се, това не са първите по рода си 12TB дискове - решенията за бизнеса работят с подобни обеми от известно време. Потребителските версии на тези дискове няма да имат някои от по-сложните и скъпи функционалности за бекъп и сигурност, но BaraCuda Pro моделът никак не е за подценяване. 3,5-инчовият диск има 7200rpm скорост на въртене на плочите, а кешът е с респектиращ размер - 256MB. Дискът също така идва с 5 години гаранция. Ето сравнителна таблица, в която можете да видите спецификациите на 8, 10 и 12TB модели BaraCuda.


Seagate пусна 12TB дискове за потребителски PC системи

© Мариян Славов, pcworld

На хартия 12-терабайтовият модел трябва да поеме щафетата от 10TB BaraCuda, който се представи много солидно във всички тестове. От таблицата можем да кажем, че шампионът по обем дори има по-висока пропускливост. Другият модел - IronWolf, е предвиден за NAS устройства - той има по-голям фокус върху надеждността - със собствени функционалности за засичане и отстраняване на грешки и различни сензори, които следят за състоянието на диска.

Цените на новите модели не изглеждат непосилни, особено за подобни обеми. Според AnandTech, Seagate ще продава 12TB BarraCuda Pro на цена от $430, 30$ над 10-терабайтовия модел. В момента цените обаче са леко надути, главно заради скорошното представяне на устройствата. В момента на българския пазар е налична само 10TB версия на BaraCuda Pro, която може да се намери онлайн за малко над 800 лв. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.