Tyxo.bg counter

Второто поколение Pixel: нова визия, умна камера и висока цена

Точно една година след като представи първия си изцяло вътрешно разработен смартфон, сега Google пуска на пазара неговия наследник – Pixel 2. Налице е лека промяна в стратегията – ако първото поколения такива устройства представляваха просто малка и голяма версия, то сегашните Pixel 2 и Pixel 2 XL са още по-разграничени на външен вид.

Pixel 2: Познат наследник

Ако сте очаквали смели дизайнерски решения като последните представители на Galaxy серията на Samsung или iPhone X на Apple, то новите предложения на Google може да ви разочароват. По-малкият модел, Pixel 2, много прилича на миналогодишния модел. Устройството е оборудвано с 5-инчов AMOLED екран, с резолюция от 1920 на 1080 пиксела, който е обграден от сравнително дебела рамка. Pixel 2 XL пък е с увеличен диагонал на дисплея от 5,5 на 6 инча и е със значително намалени рамки. Неговата разделителна способност е 2880 на 1440 пискела.

Както и миналата година гърбът е изпълнен чрез комбиниране на стъкло и алуминий. Там е разположен четецът за пръстови отпечатъци. Като хардуерни показатели двата смартфона са идентични. Оборудвани са с върховия чипсет Snapdragon 835 и 4 GB RAM. Вградената памет пък може да е 64 или 128 GB.

Едно от най-важните нововъведения тази годна е че Pixel 2 разполагат IP67 сертификат, което означава, че могат да бъдат потапяни във вода на дълбочина половин метър за 30 мин. Въпреки че не са предназначени подводни снимки, новите смартфони определено няма да се притесняват от инцидентно заливане с кафе или друга течност. 

Друга интересна функция наследена от HTC – т.нар. Edge Sense, като сега тя е преименувана на Active Edge. При нея чрез стискате на страните на смартфона се стартира Google Assistant.

С вкус на орео

Най-важната характеристика на смартфоните Pixel, разбира се, е операционната система. И двата нови модела идват с Android 8 Oreo, обновен Pixel Launcher, както и винаги активен дисплей. Нов инструмент пък дава бърз достъп до информация за събития от календара, за трафика и т.н. в горния край на екрана.

Смартфоните са оборудвани с предварителна версия на приложението Google Lens, което използва изкуствен интелект, за да разпознава обектите наоколо. Чрез него можете да сканирате кучето си, за да разберете породата му (ако не я знаете) или някоя листовка, за да съхраните телефонния номер от нея. 

Споменатите AI функции няма да “изяждат” батерията. Според Google акумулаторите на Pixel 2 и Pixel 2 XL, съответно с капацитет 2700 и 3250 mAh, ще издържат цял ден. В допълнение устройствата предлагат бързо зареждане – 15 мин. дават 7 часа работа. Не предвидена обаче възможност за безжично зареждане.

Следва: хардуер и цени


Аудио и видео 

За съжаление 3,5-милиметровият аудио жак липсва и в двата нови “пиксела”. Т.е. за да включите старите си слушалки, ще трябва да се използвате USB-C преходник, който се доставя в комплект с устройствата.

Говорителите на Pixel 2 и Pixel 2 XL са разположени на предния панел под и над дисплея, като не става дума само за симетрия, а за стерео звук. Допълнително Google предлагат и безжични слушалки тип “тапи” (Pixel Buds), чрез които можете да управлявате смартфона или да стартирате Google Assistant.

Звездата в новите устройства обаче е камерата. Въпреки, че показателите ѝ остават непроменени спрямо миналата година (12 мегапискела, f/1.8 и пиксели с размер 1,4 микрометра), сега към тях е добавена оптична стабилизация. Най-важните ѝ предимства обаче идват в комбинация с останалите възможности на устройството.


Второто поколение Pixel: нова визия, умна камера и висока цена

© Александър Главчев, pcworld

Дори без система от две камери, новите Pixel-и предлагат режим за заснемане на портрети като в iPhone 8 и Note 8. Т.нар. dual-pixel технология елиминира нуждата от допълнителна оптика за постигане на красиво боке. И тъй като става въпрос за дигитална обработка, същата функционалност е налице и за предната камера. 

Както в iPhone X, Google e оптимизирала камерата на Pixel 2 за добавена реалност чрез новия ARCore и комуникационото приложение Tango. Също така софтуерът на камерата може да добавя “вгражда” в изображението виртуални “стикери”. Не на последно място според компанията новите смартфони са получили рейтинг от 98 точки от DxOMark за качеството на снимките и видеото – най-високият резултат за такива устройства. 

Цени и доставки

Както и миналата година новата генерация Pixel идва с флагманска цена. 64-гигабайтовият Pixel 2 струва 649 долара, а този със 128 GB – 749 долара. XL моделът е дори по-скъп от миналогодипния си аналог – двата му варианта струват съответно 849 и 949 долара.

По-малкият модел ще се доставя след 17 октомври, а големият ще се появи едва през ноември. Всички, които си поръчат някои от устройстват рпедварително ще полчуат като бонус умната колонка Google Home Mini.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.