Tyxo.bg counter

Tesla сменя NVIDIA с Intel в мултимедийната си система

Още от дебюта на Model S, Tesla използваше хардуер на NVIDIA за информационната и мултимедийна система в автомобила, но изглежда компанията на Мъск е решила да направи сериозна промяна. След като избра AMD като платформа за разработка на AI в колите си, сега, според източници на Bloomberg, автомобилният производител ще смени NVIDIA с Intel в хардуера на инфотейнмънт системата си. Model 3 и новите версии на Model S първи ще получат новия хардуер. Все още не е ясно какво точно е предизвикало това решение на Tesla - няма официален коментар от нито една от двете компании.

Партньорството на NVIDIA с Tesla има по-скоро престижен, отколкото бизнес характер - като производител на луксозни електромобили Tesla не може да се мери с мащабите на останалите автомобилни гиганти, поне засега. Това може скоро да се промени - представянето на Model 3 и предварителните поръчки в размер на стотици хиляди автомобили правят Tesla още по-апетитна за партньорите. Intel се надяват да реализират сериозни печалби от това партньорство, а заедно със сделката с Waymo, настоящото партньорство може да направи компанията сериозен играч на пазара за автомобилна електроника.

Едва ли това развитите на нещата ще нанесе сериозен удар на NVIDIA - компанията вече има сериозни договори с марки като Audi, Toyota и Volvo, така че ролята и при автономните превозни средства е осигурена. Не е ясно също как ще се отрази на крайния потребител смяната на хардуера в мултимедийната система на Tesla, поне докато не се появят първите автомобили с Intel на борда.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.