Tyxo.bg counter

Tesla разработва собствен AI чип съвместно с AMD

За по-запознатите от вас не е тайна, че Tesla от известно време планира да разработи собствен AI чип, който да използва за управление на автономните функции на автомобилите си. Според колегите от CNBC, компанията на Илон Мъск вече е близо до осъществяването на тази цел - с технологичната подкрепа на AMD.

Tesla разработва своя AI чип върху платформите на AMD и дори използва дъщерната компания за производство на хардуер на AMD - GlobalFoundries. В допълнение, Джим Келър - който е бивш кадър на AMD и Apple - оглавява съвместния проект. Пак според информация от CNBC, въпросният проект е толкова напреднал, че Tesla вече разполагат с първите прототипи и дори са започнали тестове в електромобилите си.

До този момент Tesla разчиташе на чипове, произведени от Mobileye, които пък бяха купени от Intel по-рано през годината. Двете компании прекратиха сътрудничеството си, след фаталния инцидент във Флорида, при който по време на Autopilot активирана функция загина водача на Tesla Model S.

Настоящата система Autopilot използва чипове от NVIDIA, но явно Tesla има нужда от собствена разработка, за да контролира напълно процесите и функциите, вградени в нея. Целта е да бъде създадена платформа за достатъчно сигурен автономен режим. Илон Мъск заяви в едно от многобройните си изказвания, че Tesla планира да има коли с режим за пълна автономност до 2019-а година.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.