Tyxo.bg counter

Време ли е за покупка на 3D принтер? Ултимативен наръчник, част IV

Светът на 3D печата е нов за повечето потребители, въпреки че технологията съществува вече повече от 30 години. Едва сега 3D принтерите започват да набират популярност

Светът на 3D печата е нов за повечето потребители, въпреки че технологията съществува вече повече от 30 години. Едва сега 3D принтерите започват да набират популярност, но информацията за тях – както за всичко ново и различно – е съвсем малко и рядко се тиражира (именно защото пазара е все още нишов). Ето защо, бавно, част по част, се опитваме да ви въведем в този нов и странен свят на триизмерния печат.

Затова и преди да ви препоръчаме конкретни модели, ще обясним всичко, което трябва да знаете за технологията, терминологията, материалите, софтуера и прочее. И когато решите да закупите 3D принтер, ще знаете какво търсите и най-вече, защо ви трябва.

 


Доколко се продават 3D принтерите по света? Колко голям е пазарът?

През 2012 г., само до преди 5 годни, в световен мащаб са продадени по-малко от 25 хиляди 3D принтери (общо от корпоративния и потребителския сектор). През 2016 г. са продадени общо 490 хиляди, а през 2020 г. се очаква да са над 8 милиона. При подобен прираст на продажбите, в следващите години пазара от нишов, ще се превърне в масов. А това със сигурност ще доведе до развитие на технологията по начини, които в момента не предполагаме, че са възможни.

Но дали пазарът на 3D принтери ще е голям колкото интернет или дори повече?

Никой не знае със сигурност. Както дискутирахме и в предния материал, в края на 80-те години на миналия век не е имало интернет (макар технологията да е разработена от военните десетилетия по-рано), а когато WWW се появява, никой не е предполагал докъде може да стигне и по какви начини може да еволюира мрежата. Може би след 20 години ще има технология, която лежи върху основите на триизмерното принтиране, чрез която ще приготвяме храните и напитките си вкъщи (от пакети пълни с прахообразни вещества, ще принтираме плодове и зеленчуци, примерно). Може би цялото нещо ще удари пика си в следващите години и оттам ще остане в ръцете на ентусиастите и корпоративните клиенти. А може би истината е някъде по средата?

 


Време ли е за покупка на 3D принтер? Ултимативен наръчник, част IV

© Владо Георгиев, pcworld

Мога ли да се свържа с други хора, които имат интерес от 3D печата?

Ако искате да зададете въпроси, да обмените опит или просто да разгледате какво правят други хора с интерес по темата, можете да се насочите към социалната платформа www.meetup.com. Сайтът ще хване локацията ви и моментално може да ви каже, за пример, къде най-близо се състоят срещи и събития от света на триизмерния печат (в София, да речем, има поне три събития за идните две седмици).

Друго подобно място е Fab Lab, които имат офис и в България (София).


Време ли е за покупка на 3D принтер? Ултимативен наръчник, част IV

© Владо Георгиев, pcworld

 

Възможно ли е да изпробвам 3D печата със своя идея, преди да закупя 3D принтер?

Абсолютно! Включително, идеята може да не е ваша, а да изберете дизайн и да видите на място как се реализира. Дори можете да направите поръчка и да получите готовият продукт на посочен от вас адрес. Софийският FabLab е такова място, като тук можете да разгледате ценовата листа. Ще се изненадате още колко нашенски фирми предлагат подобна услуга, само част от тях са SolidFill, easy3D, 3D-Print, B2N и 3DprintingBG.

 


Време ли е за покупка на 3D принтер? Ултимативен наръчник, част IV

© Владо Георгиев, pcworld

Възможно ли е сами да си направите 3D принтер?

Да. Възможностите, всъщност, са две. Едната е да закупите т. нар. 3D Printer Kit или принтер на съствани части, който можете да сглобите като LEGO. Обикновено 3D принтерите, които се продават на части са по-евтини, тъй като производителя е спестил от сглобяването. На снимката по-долу можете да видите Printrbot Metal Simple, който се сглобява и калибрира в рамките на ден и струва малко над 1000 лв. По-нисък клас е Prusa I3, но и цената му е двойно по-ниска от тази на Printrbot.

 


Време ли е за покупка на 3D принтер? Ултимативен наръчник, част IV

© Владо Георгиев, pcworld

3D писалките играчки ли са или сериозни инструменти?

И двете. От една страна 3D писалките няма как да произвеждат обекти с прецизността на стандартен триизмерен принтер, тъй като вашата ръка направлява писалката. Именно заради това, 3D писалките не се считат за сериозни инструменти, с които да се правят качествени и пълнокръвни продукти.Време ли е за покупка на 3D принтер? Ултимативен наръчник, част IV

© Владо Георгиев, pcworld


От друга страна, 3D писалките могат да се вземат насериозно когато става въпрос за артистична насоченост. Tech 4 Kids 3D Magic Imagi Pen, CCTREE 3D Printer Pen, AtmosFlare 3D Drawing Pen и Homecube 3D Stereo Drawing Pen са евтини писалки в ценовия диапазон от 20 до 80 лв. Те са идеални за децата, тъй като могат да развинтят въображението си и да създадат следващия си шедьовър. 3Doodler PRO, LIX Pen, 3Doodler Create (V 2.0)  и Yingjia 3D Printing Pen са в ценовия диапазон между 200 и 500 лв., но работят с няколко типа материали (дърво, метали, найлон, PLA) и са чудесно решение за артистите, които имат нужда от нов начин да изразят себе си.

 


Време ли е за покупка на 3D принтер? Ултимативен наръчник, част IV

© Владо Георгиев, pcworld


Какво представляват филаментите за 3D принтери?

Те са консумативите на 3D принтерите, също както стандартните принтери имат нужда от тонери с мастило. При принтерите, които използват FDM технологията за печат, материалът (филаментът) идва под формата на нишка, навита около малка макара. Обикновено термопластиките за 3D принтери, използващи метода FDM, са във формата на нишки. Някои 3D принтери, най-вече индустриалните такива, използват пелети (подобни на топченца) от даден материал наместо влакна. Това значително намалява цената на 3D печатащия материал. Другите 3D принтери, като да речем SLA, използват течна смола вместо термопластични влакна.

 


Време ли е за покупка на 3D принтер? Ултимативен наръчник, част IV

© Владо Георгиев, pcworld

Кои са видовете филаменти?

В масова употреба са над 30 различни вида или това са над 30 различни материала, които най-често се използват при триизмерен печат и които могат да се закупят. Това, което ги обединява всичките е, че се делят на два стандартни размера (диаметър на нишката): 1.75 мм и 3.00 мм. Най-често използваните материали при FDM 3D принтирането са PLA и ABS. Те са особено популярни заради това, че се използват лесно (макар, че ако трябва да сме съвсем честни ABS е по-комплексния материал за принтиране) и най-вече, защото са евтини.Време ли е за покупка на 3D принтер? Ултимативен наръчник, част IV

© Владо Георгиев, pcworld


Принципно, що се отнася до материалите, с които можете да отпечатвате, няма почти никакви ограничения. Възможно е да печатате с чист метал, храна и всякакви видове термопластични материали, при които метал и храна не попадат под формата на нишки по очевидни причини. Но не се бъркайте, ако виждате макари с влакна, които твърдят, че имат метал. При тези случаи, метален прах се смесва с термопластичен материал за използване в настолни FDM 3D принтери.

 


Време ли е за покупка на 3D принтер? Ултимативен наръчник, част IV

© Владо Георгиев, pcworld

Използването на неподдържани от даден 3D принтер филаменти ще доведе ли до повреда?

Това не е същото като с тонерите и мастилото при конвенционалните принтери, тъй като при тях, все пак става въпрос за мастило. А в случая говорим за съвсем различни материали, които даден принтер не печата според указанията на производителя. Затова и е хубаво да прочетете с какво точно работи съответния принтер. Често, използването на грешния филамент може да доведе до повреда, причинена от нагорещената дюза на 3D принтера. За пример, филамент подсилен с въглеродни нишки ще ерозира дюзата, ако дюзата не е изработена от материал, подходящ за работа с въглеродни нишки. Но тъй като 3D принтерите са модулни машини, разбира се, можете да замените износената дюза.Време ли е за покупка на 3D принтер? Ултимативен наръчник, част IV

© Владо Георгиев, pcworld


Следва продължение...

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.