Tyxo.bg counter

На пазар за microSD карта: Как да изберете най-подходящата!

В следващите редове ще обясним терминологията, заобикаляща microSD и как да изберете най-подходящата за нуждите ви карта

Всичко със слот за памет карта работи и с microSD карти в днешно време. От смартфоните и таблетите, до фотоапаратите, автомобилните камери и дроните – всички тези устройства използват microSD за сторидж. Която и да е карта обаче, няма да ви свърши работа, особено ако искате да записвате Full HD или 4K видео. В следващите редове ще обясним терминологията, заобикаляща microSD и как да изберете най-подходящата за нуждите ви карта.

Стандарти

Едно от първите неща, които трябва да разберете е, че microSD картите се делят на стандарти и отделно имат маркировка, всяка от които носи значение. Единият е microSDHC – HC идва от High Capacity и покрива размерите от 4GB до 32GB. Над 32GB е microSDXC (XC означава eXtended Capacity), като този стандарт в момента достига до 256GB. Последните модели смартфони и гейм конзолата Nintendo Switch поддържат до 2TB microSD карти, но това е размер, който тепърва ще бъде покорен. Важно е да проверите устройството, на което искате да сложите карта кой от двата стандарта поддържа, тъй като, за пример, повечето автомобилни камери не поддържат SDXC.

Скорост

Скоростта се класифицира по рейтинг: Class x, Ux, Vx и Ax, където "x" е число, а числото маркира доколко бърза е картата при определена задача. И тъй като тук започва да става сложно, ще обърнем внимание на всеки рейтинг поотделно:

Class рейтинг

Оригиналната маркировка на скоростта беше цифра във вътрешността на буквата "C" (средата на изображението по-долу). Цифрата означава минималната поддържана скорост на запис, което ще рече, че "Class 6" ще може да записва при 6MB/s – това са шест мегабайта в секунда. Това е последователна скорост на запис, която се достига при много големи данни (когато се записва видео, примерно). Тази скорост не се отнася към произволните 4KB записи, които са типичните при употреба на смартфон или таблет, когато малки количества данни се записват на произволни места в паметта (или т. нар. IOPS).Много устройства, които записват HD видео изискват Class 10 карта, но повечето Class 10 microSD карти са способни на много повече от минималната 10MB/s скорост.

U рейтинг

Тук се намесва UHS системата. Означава Ultra High Speed и използва число вътре в буквата U, за да маркира какъв клас е. UHS class 1 карта записва при скорост от минимум 10MB/s, а UHS class 3 ще записва при минимум 30MB/s. За да стане още по-объркващо, можете да видите карти с маркировка UHS-I, UHS-II или UHS-III, което показва каква технология използва картата. UHS-I може да оперира до скорост от 104MB/s, UHS-II може да трансферира данни до 312MB/s, a UHS-III до 624MB/s. Но това не означава, че картата ще чете и записва на тези скорости, а че това са максималните теоретични скорости. Разбира се, за да се възползвате от високите скорости, устройството на което ще ползвате картата трябва да поддържа UHS-I или UHS-II. UHS-II карта се забелязва лесно, тъй като има втори ред от пинове (снимката по-долу).


На пазар за microSD карта: Как да изберете най-подходящата!

© Владо Георгиев, pcworld

 

V (video) рейтинг

Video Class рейтинга е още пресен и тепърва ще се вижда на microSD картите. Разликата в маркировката е, че скоростта (цифрата) не е вътре в буквата, а от дясната й страна. Тук, подобно на Class системата, цифрата свидетелства за минималната последователна скорост на запис в MB/s и варира от V6 до V90.


От SD Association препоръчват следните класове карти за записване на различните резолюции видео:

 


На пазар за microSD карта: Как да изберете най-подходящата!

© Владо Георгиев, pcworld


A (app performance) рейтинг

Това е още по-нов клас, който беше обявен от SD Association през февруари тази година. App Performance Class трябва да помага на купувачите да идентифицират кои карти са подходящи за смартфони и таблети.

Работи по подобен начин на Video Class и ще видите А1 лого върху картата, което ще означава, че минималните спецификации са: четене IOPS до 1500 (Random Read Input-Output access Per Second), запис IOPS до 500, а последователната скорост на запис ще е до 10MB/s. При А2, четене IOPS достига до 4000, а запис IOPS до 2000. Логото ще изглежда по следния начин:

 


На пазар за microSD карта: Как да изберете най-подходящата!

© Владо Георгиев, pcworld

Какво е UFS?

Това са най-новите microSD карти, (за да стане още по-сложно, ако все още не сте се объркали), дело на Samsung и се считат за "наследник" на microSD. UFS идва от Universal Flash Storage. Тези карти ще са с капацитети от 32-, 64-, 128- и 256GB, но ще са много по-бързи от microSD с последователна скорост на четене до 530 MB/s и скорост на запис до 170MB/s. Разликата в произволната производителност ще е петорна спрямо най-бързите microSD карти – 40000 четене IOPS и 35000 запис IOPS!На пазар за microSD карта: Как да изберете най-подходящата!

© Владо Георгиев, pcworld


В момента няма устройства, които да поддържат UFS карти, но технологията ще дойде в близко бъдеще. И разбира се, microSD и UFS картите няма да са съвместими по между си.

Температура, рентгенови лъчи и водоустойчивост

MicroSD картите са малки и лесни за губене, затова и е добър вариант да си осигурите калъфче за колекцията. Но е и важно да изберете карта, която да оцелее след дълго пътуване и други фактори, които могат да застрашат оперирането й.

Някои производители твърдят, че техните карти са водоустойчиви и резистентни към рентгенови лъчи. Но тези характеристики се покриват от почти всички microSD карти по подразбиране. И това е така, защото данните не се съхраняват магнитно (и рентгените по летищата няма как да им навредят). Освен това всяка карта е водоустойчива при съхранение, но не всяка може да оперира докато е потопена във вода.На пазар за microSD карта: Как да изберете най-подходящата!

© Владо Георгиев, pcworld


Някои карти могат да бъдат класифицирани и по устойчивостта си на температури, но отново, е важно да се обърне внимание дали става въпрос за температура на опериране или за температура на съхранение.

Очаквайте продължение на темата с конкретни примери за най-добрите microSD карти, които могат да се намерят на пазара.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.