Tyxo.bg counter

DARPA разработва 1000 пъти по-ефективен процесор

Американската правителствена агенция работи съвместно с Qualcomm и Intel


Днешните процесори са базирани на архитектурата на фон-Нойман, която се състои от логическо звено, контролер, памет и вход/изход. Машините, които ползват тази архитектура, са проектирани да достъпват големи количества данни и да запълват кеша си, което не е най-ефективният метод да бъдат извършвани някои задачи.

За да се пребори с тези ограничения, американската правителствена агенция DARPA обяви нова програма, наречена Hierarchical Identify Verify Exploit - HIVE.

Този проект на практика представлява нова процесорна архитектура, която не следва фон-Нойман. През следващите четири години и половина Intel, Qualcomm, PNNL и още две по-малки компании ще работят върху разработката на мощна платформа за обработка на данни.

Пред EE Times Трунг Тран - програмен мениджър на DARPA обясни, че днешните процесори и видеопроцесори са поели по паралелния път, но ядрата им все още са изпълнени по архитектурата на фон-Нойман.

HIVE ще бъде построен по изцяло различен начин и ще може да изпълнява различни процеси едновременно в различни части на паметта си. 

В официално съобщение Intel заяви, че една от целите на HIVE ще бъде да осигури демонстрационна платформа с 16 възела, която да подобри производителността за ват 1000 пъти в сравнение с най-добрите процесори днес. Всичко това звучи много вълнуващо, но до комерсиалната реализация на процесора ще мине много време. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.