Tyxo.bg counter

Ще обнови ли Apple най-после и своите (i)Mac-ове?

За тази възможност намеква официален представител на компанията, според който Apple работи над „изцяло преосмислен“ Mac Prо и нов професионален монитор. През тази година обаче най-вероятно ще видим само нови професионални модели iMac.

Mного български потребители асоциират името на компанията Apple предимно с техните iPhone смартфони, тъй като компютрите им не са така популярни в нашата част от света както в САЩ. Въпреки това обаче те все пак имат своите почитатели и тук, а последните сигурно ще се зарадват да разберат, че Apple най-после заговаря за пускането на нови Mac Pro машини за линия, която на практика не е обновяване от 2013 г. насам. Не всичко около тази новина обаче е радостно.

В интервю пред ресурса BuzzFeed News Фил Шилер, старшият вице-президент на Apple , отговарящ за глобалния маркетинг на компанията, съобщава, че през всичките тези години без обновления на професионалните работни станции инженерите на компанията са се занимавали с „пълно преосмисляне“ на Mac Prо машините и всичко свързано с тях.

За съжаление обаче, нови Mac Prо тази година не може да се очакват. Фил Шилер (Phil Schiller) твърди, че конструкторите на Apple се трудят усилено над създаването на принципно нов Mac Pro, към който отделно ще бъде пуснат и нов професионален монитор, но не назовава никакви конкретни срокове за появата им на пазара.

За разлика от тези „преосмислени“ workstation представители на компютърните изделия на Apple до края на годината компанията възнамерява да пусне нови професионални модели от линията iMac. Засега Шилер не уточнява конфигурациите на тези нови iMac-ове, макар че онлайн източниците все пак са успели да се доберат до някои подробности за тях. Сигурно е например, че моделите от серията за 2017-а няма да получат сензорни дисплеи. Според Шилер, сензорното управление не е необходимо на потребителите на този тип техника, за които по-важни са фактори като производителност, капацитет за съхранение и възможности за разширения и ъпгрейд.


Ще обнови ли Apple най-после и своите (i)Mac-ове?

© PCWorld България, pcworld

Това може и да е така, но все пак е малко изненадващо, защото влиза в противоречие с други решения на Apple. Например в представените неотдавна MacBook Pro ноутбуци, ориентирани към професионалните потребители, има допълнителен сензорен панел Touch Bar. В същото време някои от притежателите на тези лаптопи се оплакват от късо време за автономна работа, недостатъчна производителност и недостиг на традиционни, но често използвани портове като USB.

Моноблоковете от серията iMac обаче са най-популярните компютри на Apple сред професионалните потребители, които ги използват много по-често в сравнение с Mac Pro и MacBook Pro, така че може би компанията е по-наясно с въжделенията на своите клиенти в този сегмент. Дали и как точно ще отговори на тях ще разберем със сигурност през следващите месеци.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.