Tyxo.bg counter

Не, това не е октопод, а новият 5-гигабитов рутер на TP-Link

Освен с подобрения във външния вид новият Wi-Fi маршрутизатор TP-Link Archer C5400X подобрява параметрите на модела C5400 и по отношение на скоростта, броя на антените, стабилността на връзката и хардуерната конфигурация.

Правещият впечатление външен вид не е изключение в сегмента на рутерите от върхов клас, но новият Archer C5400X на TP-Link със сигурност ще хване окото дори на фона на въпросните топ представители. Веднага се набиват на очи и осемте антени, които тутакси налагат асоциацията с някои осмокраки представители на безгръбначното животинско царство.

 

Това, което също заслужава внимание в TP-Link Archer C5400X, без съмнение, е пропускателната способност на осигуряваната от устройството безжична връзка, която в случая е над 5 Gbit/s. Традиционно за съвременните рутери безжичният канал се дели между две честотни ленти, но в слуая максималната скорост на трансфер в 2,4-гигахерцовия диапазон е 1000 Mbit/s, докато 5 GHz лентите са две и всяка от тях осигурява скорост от 2167 Mbit/s. Като съберем всичко това, сумарната пропускателна способност е 5334 Mbit/s.

За поддържането на такава скорост всъщност претендира и наличният модел Archer C5400, но новият носи подобрения и в други отношения. Най-очевидното е броят на антените, които вече са осем и съответно гарантират по-добра стабилност на връзката посредтсвом поддръжка на x4 MU-MIMO и NitroQAM. Освен това е усилена и хардуерната основа на рутера, която при новия C5400X модел е представена от 4-ядрен процесор Broadcom BCM4908 с Cortex A53 ядра, работещи на 1,8 GHz.

Цифрата осем се повтаря и по отношение на броя на гигабитовите Ethernet портове, а вграденото вътрешно пространство за съхранение от 16GB позволява устройството да се използва и като неголям медиен сървър.

За съжаление, от производителя до този момента не споменават нищо за цената.Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.