Tyxo.bg counter

Пътят към умния дом може да мине и през QNAP QTS 4.3

QTS 4.3 е най-новата операционна система за NAS устройствата на QNAP, която добавя редица функции и възможности, правещи Smart Home концепцията още по-достъпна вече и в storage сегмента. С нея вече са екипирани повечето NAS решения на марката.

В днешно време идеята за „умен дом“ е доста популярна, а вече има и немалко реализации. Те обаче имат и множество различни измерения, които са поне толкова, колкото и основните елементи на всеки един дом – напр. отопление, осветление, а напоследък все повече и място за съхранение на ценните семейни (или служебни) данни. Този последен аспект е особено важен за модерните домашни потребители, които обикновено искат както удобствата и повсеместната достъпност на cloud storage решенията, така също защитеността и функционалността на пълноценните NAS устройства.

Именно такава комбинация са си поставили за цел да постигнат конструкторите на компанията QNAP, а всъщност и успяват с много от последните си предложения в този сегмент. С представянето обаче на новата операционна система QTS 4.3, която от края на миналата година е достъпна в NAS системите на марката, производителят добавя и ниво на интелигентност, която превръща въпросните системи във важен и повече от достоен елемент на съвременния умен дом.

Всъщност за тази платформа от QNAP твърдят, че е най-модерната операционна система за NAS. Причините за едно такова твърдение са поне няколко. Една от тях е, че платформата QTS 4.3 е еднакво добре пригодена както за бизнес употреба, така и за мултимедийни приложения или продуктивност. Втора – че дава възможност за наистина лесно управление на всички основни задачи, свързани със съхранението и споделянето на данни. Разбира се, няма как да не се спомене и фактът, че версия 4.3 идва с редица подобрения и нововъведения, на които се дължи и това допълнително ниво на интелигентност, за което стана дума по-горе. А важните нововъведения също не са едно или две.


Пътят към умния дом може да мине и през QNAP QTS 4.3

© PCWorld България, pcworld

Приложението за мониторинг на наличните ресурси е само едно от многото подобрения в QTS 4.3

Особено интересна е например функцията Qtier 2.0 благодарение на която NAS устройствата автоматично се „научават“, кое е най-често използваното съдържание и оптимизират задачите така, че именно то да става достъпно най-бързо. Същата функция настройва мрежовото устройство за съхранение така, че да използва най-много CPU и системни ресурси по време на пиковите натоварвания и да ограничава употребата им с оглед на енергоспестяването в моменти, когато те не са необходими.


Пътят към умния дом може да мине и през QNAP QTS 4.3

© PCWorld България, pcworld

Добра работа на повечето потребители сигурно ще свърши и т.нар. Qfiling модул, който по същество е доста умел и способен файлов мениджър подобен на Windows Explorer.

За почитателите на забавленията и мултимедийните занимания пък сигурно доста полезни ще са т.нар. multi-zone control възможности, благодарение на които потребителите могат да стриймват мултимедийно съдържание и да контролират всяко устройство, свързано с NAS системата. Т.е. тази функция превръща домашното хранилище и в нещо като персонална ТВ/радио станция за разпространение на видео и аудио съдържание.


Пътят към умния дом може да мине и през QNAP QTS 4.3

© PCWorld България, pcworld

QNAP TVS-473 е едно от новите NAS решения на марката, което оползотворява предимствата на  QTS 4.3

Естествено, както и досега QTS платформата осигурява достъп и до множество безплатни приложения, подходящи за различни цели и случаи. С новите QTS 4.3-базирани NAS системи на QNAP цялото съхранявано съдържание е достъпно и в облака, така че само с няколко клика човек може да гледа любимите си филми или клипове и директно на телефона, който е и всичко необходимо за управлението на цялата тази домашна storage автоматизация.

Според официалната информация от компанията, операционната система QTS 4.3 вече е достъпна в повечето нови NAS системи на QNAP.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.