Tyxo.bg counter

HP Z2 Mini G3: най-малката работна станция в света

Сървърен процесор Intel и професионална дискретна видеокарта NVIDIA Quadro M620 със собствено охлаждане в корпус, който е с 90% по-малък по размер и 63% по тих в сравнение с традиционните настолни РС системи от клас workstation – това са някои от най-впечатляващите характеристики на новата HP Z2 Mini G3.

Напоследък мощните настолните компютри определено не са онова, което бяха само допреди няколко години – обемисти и тромави на вид четвъртити кутии, които в повечето случаи дори стоят под, а не на бюрото. През последните години обаче видяхме редица доказателства, че производителните десктоп РС-та могат да бъдат също така компактни и да изглеждат добре. А ето че вчера, 15  ноември, се появи и още едно такова доказателство в лицето на може би най-малката workstation машина в света до момента - HP Z2 Mini G3.

Както подсказва наименованието, тук става въпрос за машина, изпълнена в mini-PC формат, която обаче е адресирана към професионалистите, работещи със системи за автоматизирано проектиране, 3D дизайн и други приложения с високи изисквания към хардуерния ресурс. А колкото и невероятно да звучи, американският производител е успял да събере практически сървърна производителност в корпус с габарити 216 × 216 × 58 мм  – не много по-големи от тези на чинийка за кафе.


HP Z2 Mini G3: най-малката работна станция в света

© PCWorld България, pcworld

Новата мини-работна станция HP Z2 Mini G3 дава възможност за избро между няколко процесора на Intel: Intel: Xeon E3-1200v5, Core i3, i5 или i7. Използва се дискретен графичен ускорител от професионален клас NVIDIA Quadro M620 с 2GB видеопамет памет и собствено охлаждане.


HP Z2 Mini G3: най-малката работна станция в света

© PCWorld България, pcworld

Обемът на оперативната памет достига до 32GB (има два SODIMM слота за DDR4 памет), а системата за съхранение е базирана на SSD устройства, чийто капацитет може да бъде до 1,5 ТВ.

Конфигурацията на миниатюрната работна станция включва също два USB 3.1 Type-C конектора, четири USB 3.0 порта, три DisplayPort извода, мрежов Gigabit LAN интерфейс и безжична връзка, реализирана с Wi-Fi и Bluetooth модул.


HP Z2 Mini G3: най-малката работна станция в света

© PCWorld България, pcworld

Цялото това нещо тежи по-малко от workstation лаптоп (около 2 кг.), но в сравнение с традиционните настолни РС системи от клас workstation новият компютър е с 90% по-малък по размер и 63% по тих, твърдят от HP. Едва ли е нужно да казваме, че компактните размери на устройството дават и доста по-голяма свобода по отношение на разполагането му на бюрото и около монитора.


HP Z2 Mini G3: най-малката работна станция в света

© PCWorld България, pcworld

Според колегите от американското издание на PCWorld, новата работна станция HP Z2 Mini G3 може да се окаже успешна алтернатива на емблематичния модел Mac Mini, който не е обновяване вече от няколко години насам. Всъщност Apple на практика се отказа от пазара на професионалните РС системи, така че Z2 Mini G3 определено има потенциал да заеме освободеното пространство.   

Според официалната информация от производителя, продажбите на HP Z2 Mini G3 ще стартират през декември. Цените на компактната работна станция ще започват от €850.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.