Tyxo.bg counter

5 пъти повече скорост без смяна на Ethernet кабелите дава нов стандарт

IEEE утвърди новия мрежов стандарт P802.3bz, който обещава да осигури петкратно по-голяма пропускателна способност на мрежите, без да се налага да се сменят разгърнатите Ethernet кабели на днешните инфраструктури.

Напоследък технологичните подобрения в безжичните мрежи са толкова често, че почти не се сещаме за добрите-стари кабели. Голяма част от инфраструктурата по света обаче все още разчита много на тях, за да осигурява достатъчно бърза интернет връзка. При съвременните изисквания обаче, нерядко дори те могат да се окажат недостатъчно пропускливи. Смяната им обаче не винаги е уместно решение – представете си какви ремонти ще настанат.

По данни на организацията IEEE, в света са инсталирани около 70 млн км (!) Ethernet кабели от тип 5e/6 (Cat5e и Cat6) и смяната им с нови, означава да бъдат похарчени милиони, ако не и милиарди, долари за финансови и логистични разходи. Стандартизиращата институция обаче е намерила начин да увеличи пропускателната способност на сегашните Ethernet кабели от споменатите категории, без да се налага смяната им. За целта в IEEE са приели стандарт с обозначение P802.3bz, който обещават петкратно увеличение на скоростта на пренос на данни  (до 5 Gb/s) в съществуващите кабелни мрежи.


5 пъти повече скорост без смяна на Ethernet кабелите дава нов стандарт

© PCWorld България, pcworld

Интересното е, че основен двигател за напредъка в този случай всъщност е безжичен стандарт – подготвяния в момента 802.11ac Wave 2. На него вече не му е достатъчна пропускателната способност от 1 Gb/s, осигурявана от стандартните Ethernet инсталации. Теоретичният максимум на 802.11ac Wave 2 е 6,93 Gb/s, но, разбира се, реалните скорости ще са по-ниски, така че 5-те гигабита на новия кабелен стандарт вероятно ще се окажат достатъчно, за да не бъдат тясно място за бъдещите мрежи. Или поне така се надяваме всички.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.