Tyxo.bg counter

Wi-Fi на стероиди: MegaMIMO обещава в пъти по-бързи безжични мрежи

MegaMIMO е нова система за безжична връзка, която според създателите си от MIT е 3 пъти по-бърза и с двойно по-голям обхват в сравнение със сегашните възможности на модерната Wi-Fi техниката.

В днешно време броят на абонатите на безжичните мрежи за пренос на данни расте с такива темпове, че Wi-Fi оборудването не винаги успява да се справи със задачите си, а потребителите често получават тесни канали за връзка в часовете на пиково натоварване. Но изследователи от Лабораторията за компютърни науки и изкуствен интелект в Масачузетския технологичен институт (MIT) твърдят, че са намерили решение на този проблем.

В публикувана наскоро научна статия, екип под ръководството на професор Дина Катаби (Dina Katabi) описва въпросното решение като система, наречена MegaMIMO 2.0. Според учените, тази разработка позволява да се предават данни по безжичен канал с 3 пъти по-голяма скорост в сравнение със съвременните решения. Главната особеност на технологията се състои в това, че работата в мрежата се координира динамично между множество точки за достъп, работещи при това в един и същи честотен спектър, но без интерференции. Предполага се, че така описаната система MegaMIMO 2.0 ще се окаже особено полезна в безжични мрежи с интензивно натоварване, например на концерти, изложения, големи спортни събития и др.


Wi-Fi на стероиди:  MegaMIMO обещава в пъти по-бързи безжични мрежи

© PCWorld България, pcworld

Както отбелязват, авторите на изследването (на снимките), в днешния свят проблемът с недостатъчната пропускателна способност не винаги може да бъде решен с увеличаване на броя на предавателите, тъй като в ограничено пространство колкото повече са те, толкова по-голяма става вълновата интерференция. Затова за решаването на проблема учените са обединили точките за достъп по такъв начин, че те да могат да работят ефективно едновременно, използвайки целия достъпен честотен спектър. Всъщност MegaMIMO 2.0 представлява интелигентно управлявана разпределена MIMO-система, в рамките на която сигналите от точките за достъп никога не се предават на една и съща честота в един и същи момент.


Wi-Fi на стероиди:  MegaMIMO обещава в пъти по-бързи безжични мрежи

© PCWorld България, pcworld

По данните от експериментите на екипа от MIT, технологията MegaMIMO 2.0 увеличава скоростта на безжичен трансфер на данни с до 330 %. При това оборудването не са ралзичава особено от това в стандартен маршрутизатор: то включва процесор, система за обработка на информация в реално време и платка с приемо-предавател. За борба с интерференциите инженерите използват т.нар. техника за координиране на множество трансмитери чрез синхронизация на фазите им. Изследователите са разработили и специални алгоритми за обработка на сигналите, които позволяват на няколко независими трансмитери да предават данни в един и същи честотен спектър към няколко приемника, без да създават интерференции. Според разработчиците, в тази система с увеличаването на броя рутери скоростта на пренос на данни може да се увеличава и още.

Всичко това определено звучи добре, макар и засега да не се уточнява кога евентуално новата технология ще може да излезе на пазара. В прес-съобщението на изследователите обаче етапът на разработка на системата се описва като “soon-to-be-commercialised” (т.е. предстои скорошна комерсиализация), така че ключовите технически бариери изглежда вече са преодолени, а въпросът сега е по-скоро кога ще се намерият евентуални производствени партньори.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.